Jednostavni tart sa smokvama i krem sirom
Jednostavni tart sa smokvama i krem sirom

Jednostavni tart sa smokvama i krem sirom

Sezona smokve je možda na izdisaju, ali ono što je važno jeste da još uvek traje. Poslednji plodovi i dalje se nalaze na tezgama lokalnih pijaca, te smo pohitali po njih kako bismo spremili ovaj jednostavan, a sočan tart sa krem sirom i mlevenim bademom. Ova voćka idealna je za osvežavajuće poslastice, a njen jak ukusak ističe se u koji god recept da je uvrstite. Zato se često kombinuje upravo sa različitim vrstama sireva, koji kreiraju harmoniju ukusa između dominantne smokve i ublažavajućeg sira. Mi smo im dodali i badema, za posebnu dozu hrskavosti.

Sastojci

  • 180 grama brašna
  • 60 grama badema
  • 60 grama šećera
  • 125 grama putera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 85 grama krem sira
  • 250 ml vode
  • naseckane smokve
  • med

Priprema

Sastojke za testo sjedinite zajedno i dobro promešajte, pa ostavite testo u frižideru da naraste, prekriveno folijom, 30-ak minuta. Nakon toga, poprskajte uljem pleh za pečenje pa razvucite testo, a onda ga viljuškom izbockajte par puta. U rerni zagrejanoj na 190 stepeni, koru za tart pecite 15-ak minuta. Ostavite da se kora ohladi pre nego što nastavite sa filovanjem. Krem sir zatim nanesite ravnomerno, pa dodajte sitno seckane smokve. Pospite mlevenim bademom, a po želji dodajte meda preko. Uživajte!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori