Evo zbog čega bi trebalo da prilikom naredne posete Španiji umesto sangrije isprobate tinto de verano
Ukoliko planirate prvo ili naredno putovanje u Španiju, jedna od ključnih stavki jeste da napravite spisak hrane i pića koje biste želeli da isprobate dok ste tamo. Španska kuhinja poznata je po specifičnim ukusima a, između ostalog, njena karakteristična jela su paella, tapas, churros i gazpacho.
Ipak, ukoliko bismo se fokusirali isključivo na kategoriju pića – sangrija je piće za koje se smatra da potiče sa ovog područja. Upravo zbog toga, tradicionalna sangrija neizostavna je stavka na must eat & drink listi, ali lokalci [ i iskusni turistički vodiči ] tvrde da bi umesto nje ipak trebalo da isprobate nešto drugo – tinto de verano.
Šta je tinto de verano?
Tinto de verano je tradicionalno špansko piće koje je, pre svega, bazirano na vinu. Iako podseća na sangriju, tinto de verano je manje kompleksno piće. Njegova osnovna obeležja su jednostavnost i mali broj sastojaka, te u sebi ne sadrži voće. Odnosno, sastoji se iz samo dve komponente – crvenog vina i limunade ili gaziranog pića po želji. Takođe, ovo piće se najčešće poslužuje sa velikom količinom leda.
Tinto de verano naziva se još i letnje vino, a smatra se da je nastalo početkom dvadesetog veka. Ovaj napitak prvobitno se zvao un Vargas, a taj naziv dobio je po njegovom kreatoru koji se zvao Federico Vargas. Danas se može naći u gotovo svim gradovima širom Španije, i to u različitim marketima, ali i na uličnim štandovima.
Ono se odlično kombinuje uz hranu iz kategorije snack, a naš predlog je da ga isprobate u kombinaciji sa maslinama, sirevima ili brusketama.
Foto: Instagram (@bar_isabel, @belfornoristorante) / Unsplash @jeffsiepman