Tiramisu je tradicionalni italijanski kolač sa ukusom kafe – a ovaj put ga pravimo sa crnim susamom i čajem
Tiramisu je tradicionalni italijanski kolač sa ukusom kafe – a ovaj put ga pravimo sa crnim susamom i čajem

Tiramisu je tradicionalni italijanski kolač sa ukusom kafe – a ovaj put ga pravimo sa crnim susamom i čajem

Originalni i tradicionalni recept za tiramisu vremenom je postao predmet eksperimentisanja, a uz malu dozu kreativnosti nastale su varijacije kao što su matcha tiramisu i raffaello tiramisu. Ipak, u receptu koji smo pronašli na Instagram profilu iza kog stoji Dan Dumbrell odlazimo korak dalje, a kao glavne sastojke koristimo crni susam i čaj. Sa obzirom na činjenicu da ove namirnice mogu da imaju brojne zdravstvene benefite, tiramisu sa crnim susamom i čajem ne samo da je karakterističan po nesvakidašnjem ukusu, već predstavlja i nešto zdraviju verziju kolača koji je danas omiljen mnogim ljudima. Njegova priprema ne oduzima previše vremena i stoga ovaj recept obavezno zapišite u svoju knjigu recepata.

Sastojci


  • tri jajeta
  • 80g belog šećera
  • 250g maskarpone sira
  • 80g tahinija od crnog susama
  • kafena kašika ekstrakta vanile
  • dve kesice crnog čaja + 250ml vrele vode
  • 150g piškota
  • kakao u prahu

Priprema


U velikoj posudi umutite tri žumanca i beli šećer sve dok ne dobijete bledo žutu, ali gustu smesu. Ukoliko primetite da vam se smesa počinje grudvati zbog šećera, pred kraj mešanja dodajte malu količinu provrele vode i umutite. U drugoj posudi pomešajte maskarpone sir, tahini od crnog susama i ekstrakt vanile. Takođe, u odvojenoj posudi umutite tri belanca sve dok ne dobijete čvrsti sneg.

Dodajte smesu sa crnim susamom u smesu sa žumancima i promešajte. Nakon toga, postepeno dodajte belanca, odnosno sneg, i mešajte sve dok se on u potpunosti ne stopi sa prvom smesom. Umočite jednu po jednu piškotu u crni čaj koji ste prethodno skuvali. Piškote ređajte u pleh po želji, a potom premažite sa pola kreme od crnog susama. Ponovite postupak, te dodajte još jedan sloj piškota i kreme. Naposletu, na vrh pospite kakao u prahu. Kolač ostavite u frižideru najmanje četiri sata pre serviranja.

Foto: Instagram (@dandumbrell)

Učitati još
Zatvori