Tiramisu je omiljena poslastica onih koji vole deserte sa kafom i vanilom. Neretko, za pripremu ovog kolača je neophodno iskustvo. No, mi smo uspeli da pronađemo recept za koji vam neće trebati mnogo vremena, ali ni iskustva u kuhinji. Ukoliko ste se pitali da li je onda ovaj recept onaj „pravi“ recept za tiramisu na koji ste navikli, odgovor je – ne. Ovaj recept je veoma verna verzija originalnog recepta koji se samo mnogo jednostavnije i brže priprema što vam može uštedeti vreme i skratiti muke oko pripreme. Za razliku od originalnog recepta za tiramisu, ovaj kolač nije potrebno peći što ga čini savršenom porcijom za pripremu tokom leta.
Verujemo da je ovo idličan recept ukoliko ste ljubitelj ove poslastice, ali i u momentima kada vam je neophodno da brzo pripremite kvalitetan desert. Za ukupnu pripremu neće vam biti potrebno više od deset minuta.
Sastojci:
Jedna šoljica (240 ml) kafe
Dve supene kašike likera od kafe
Jedna šolja (240 ml) slatke pavlake za šlag
Pola šolje (60 g) šećera u prahu
Jedna mala kašičica ekstrakta vanile
Jedna šoljica (225 g) maskarpone sira
Od dvanaest do osamnaest piškota
Kakao u prahu za posipanje
Priprema za tiramisu:
Ako koristite liker od kafe, pomešajte ga sa pravom kafom i ostavite sa strane da se dobro ohladi. Umutite pavlaku za šlag zajedno sa šećerom i ekstraktom vanile dok ne dobijete čvrst šlag. Nežno pomešajte šlag s maskarponeom. Zatim složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kafu i, po potrebi, prelomite tako da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota, stavite red fila na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama. Umočite ih u kafu, po potrebi prelomite i prilagodite čaši i posložite na vrh fila. Zavisno od veličine čaše, napravite dva ili tri sloja. Zadnji sloj treba uvek da bude fil. Stavite tiramisu u čašama u frižider na barem četiri sata. Pre serviranja, posipajte tiramisu kakaom u prahu.
Foto: Pexels