Imamo recept za tiramisu sladoled – savršeni desert za letnje dane
Imamo recept za tiramisu sladoled – savršeni desert za letnje dane

Imamo recept za tiramisu sladoled –
savršeni desert za letnje dane

Tiramisu je klasični desert koji volimo u svakom obliku – a recept za tiramisu sladoled koji smo pronašli preti da postane naš favorit. Tiramisu sladoled varijacija je na čuvenu, uvek-popularnu sladoled tortu. Retko koja osoba ne voli tiramisu – spoj kafe sa slatkim sastojcima retko kada ne može da prođe. Ovaj desert razlikuje se od klasičnog tiramisua. Glavna razlika? Njegova temperatura. Ovaj ledeni sladoled idealan je za tople dane koji su definitivno i dalje tu. Ne samo što je ukusan, on je i estetičan, te može poslužiti kao desert koji ćete poslužiti kada ugostite prijatelje na večeri. U nastavku, saznajte koji su vam sastojci potrebni, te kako teče proces pripreme.

Tiramisu sladoled – prava letnja poslastica


Sastojci

Sastojci za piškote natopljene espresom:

400 gr piškota

225 gr espresa

150 gr belog šećera

1/4 kašike košer soli

72 gr marsala vina

Sastojci za maskarpone:

7-8 jaja

250 gr šećera

1 kašićica košer soli

450 gr maskarpone sira

200g slatke pavlake

15-20g ekstrakta vanile

Kakao prah za dekoraciju

 

Priprema


Pre svega, za pripremu ovog recept biće vam potrebni sledeći kuhinjski alati. To su mikser i ravna posuda kompatibilna sa rernom.

Počnite sa pripremom piškota natopljenih espreso kafom. Spojite espreso, šećer i so i mešajte dok se šećer ne rastopi. Potom dodajte marsala vino. Ostavite po strani. U posudu za rernu stavite papir za pečenje – neka prekrije celu posudu. Uzmite veliku posudu/šerpu i sipajte malo vode – dubine ekvivaletne oko tri prsta. Potom, razbijte jaja, dodajte šećer i so i mešajte da spojite sastojke. Dok to radite, voda u šerpi taman će se zagrejati.

Dalji postupci


Stavite posudu sa izmućenim jajima, šećerom i solju preko šerpe sa toplom vodom. Narednih šest minuta (dok smesa ne postane tanka i topla – ali ne vrela) mešajte. Sklonite posudu sa zagrevanja i uzmite mikser. Mešajte dok ne primetite da se smesa gotovo duplirala u veličini. Znaćete da je spremna zbog fluffy – paperjasta. Još jedan znak da je smesa spremna jeste ta da, kada uzmete da podignete mikser, smesa će padati sporo. Ako vam treba vremenska referenca – vreme mešanja je oko devet minuta.

U drugu činiju, izmerite maskarpone, slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Polako dodajte smesu od jaja koju ste prethodno napravili. Mešajte povremeno i polako mikserom. Tako ćete dobiti svoju smesu za sladoled.

 

Za sunđer kolač


Sastojci

Za pripremu sunđer kolača biće vam potrebni sledeći sastojci.

6-7 jaja

Prstohvat soli

200 gr šećera

90 gr kukuruznog skroba

Priprema sunđer kolača


Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uzmite posudu kompatibilnu sa rernom. Uzmite najveću i činiju srednje veličine. U najveću činiju odvojite belanca, u onu srednju žumanca. Dodajte prstohvat soli u belanca. Sa mikserom na najnižem podešavanju mešajte belanca, povećavajući brzinu na svakih 30 sekundi. Tokom tog procesa postepeno dodajte šećer. Taj proces trajaće oko sedam minuta.

Dodajte, postepeno, umućena belanaca u žumanca. Potom dodajte kukuruzni skrob. Tu smesu stavite u posudu i gledajte da bude što ravnomernije, glatko raspoređena. Pecite 15-ak minuta, dok vrh ne bude braonkaste nijanse. Ostavite kolač da se ohladi nekih minut, dva. Uklonite potom vrh, deo koji je dobio braonkastu nijansu. Okrenite kolač na suprotnu stranu. Spojite kolač sa smesom koju ste napravili na početku, pospite kakao prahom. Servirajte zaleđenu (neka provede bar 10 sati u zamrzivaču) – ili ako više volite, sobne temperature. Tiramisu sladoled recept – done!

Foto: Parisstarn / Instagram (@paris.starn)

Učitati još
Zatvori