Tiramisu je klasični desert koji volimo u svakom obliku – a recept za tiramisu sladoled koji smo pronašli preti da postane naš favorit. Tiramisu sladoled varijacija je na čuvenu, uvek-popularnu sladoled tortu. Retko koja osoba ne voli tiramisu – spoj kafe sa slatkim sastojcima retko kada ne može da prođe. Ovaj desert razlikuje se od klasičnog tiramisua. Glavna razlika? Njegova temperatura. Ovaj ledeni sladoled idealan je za tople dane koji su definitivno i dalje tu. Ne samo što je ukusan, on je i estetičan, te može poslužiti kao desert koji ćete poslužiti kada ugostite prijatelje na večeri. U nastavku, saznajte koji su vam sastojci potrebni, te kako teče proces pripreme.
Tiramisu sladoled – prava letnja poslastica
Sastojci
Sastojci za piškote natopljene espresom:
400 gr piškota
225 gr espresa
150 gr belog šećera
1/4 kašike košer soli
72 gr marsala vina
Sastojci za maskarpone:
7-8 jaja
250 gr šećera
1 kašićica košer soli
450 gr maskarpone sira
200g slatke pavlake
15-20g ekstrakta vanile
Kakao prah za dekoraciju
Priprema
Pre svega, za pripremu ovog recept biće vam potrebni sledeći kuhinjski alati. To su mikser i ravna posuda kompatibilna sa rernom.
Počnite sa pripremom piškota natopljenih espreso kafom. Spojite espreso, šećer i so i mešajte dok se šećer ne rastopi. Potom dodajte marsala vino. Ostavite po strani. U posudu za rernu stavite papir za pečenje – neka prekrije celu posudu. Uzmite veliku posudu/šerpu i sipajte malo vode – dubine ekvivaletne oko tri prsta. Potom, razbijte jaja, dodajte šećer i so i mešajte da spojite sastojke. Dok to radite, voda u šerpi taman će se zagrejati.
Dalji postupci
Stavite posudu sa izmućenim jajima, šećerom i solju preko šerpe sa toplom vodom. Narednih šest minuta (dok smesa ne postane tanka i topla – ali ne vrela) mešajte. Sklonite posudu sa zagrevanja i uzmite mikser. Mešajte dok ne primetite da se smesa gotovo duplirala u veličini. Znaćete da je spremna zbog fluffy – paperjasta. Još jedan znak da je smesa spremna jeste ta da, kada uzmete da podignete mikser, smesa će padati sporo. Ako vam treba vremenska referenca – vreme mešanja je oko devet minuta.
U drugu činiju, izmerite maskarpone, slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Polako dodajte smesu od jaja koju ste prethodno napravili. Mešajte povremeno i polako mikserom. Tako ćete dobiti svoju smesu za sladoled.
Za sunđer kolač
Sastojci
Za pripremu sunđer kolača biće vam potrebni sledeći sastojci.
6-7 jaja
Prstohvat soli
200 gr šećera
90 gr kukuruznog skroba
Priprema sunđer kolača
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uzmite posudu kompatibilnu sa rernom. Uzmite najveću i činiju srednje veličine. U najveću činiju odvojite belanca, u onu srednju žumanca. Dodajte prstohvat soli u belanca. Sa mikserom na najnižem podešavanju mešajte belanca, povećavajući brzinu na svakih 30 sekundi. Tokom tog procesa postepeno dodajte šećer. Taj proces trajaće oko sedam minuta.
Dodajte, postepeno, umućena belanaca u žumanca. Potom dodajte kukuruzni skrob. Tu smesu stavite u posudu i gledajte da bude što ravnomernije, glatko raspoređena. Pecite 15-ak minuta, dok vrh ne bude braonkaste nijanse. Ostavite kolač da se ohladi nekih minut, dva. Uklonite potom vrh, deo koji je dobio braonkastu nijansu. Okrenite kolač na suprotnu stranu. Spojite kolač sa smesom koju ste napravili na početku, pospite kakao prahom. Servirajte zaleđenu (neka provede bar 10 sati u zamrzivaču) – ili ako više volite, sobne temperature. Tiramisu sladoled recept – done!
Foto: Parisstarn / Instagram (@paris.starn)