Torta od bundeve – da li postoji neki desert koji je prikladniji za oktobarske dane? Sezona bundeve je kratka – i zato se trudimo da je što više koristimo u receptima. Ne volimo je samo zbog dekoracije, a ni zbog ukusa. Bundevu volimo jer je i jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju zbog brojnih zdravstvenih benefita.
Bundeva je bogata beta-karotenom koji je gotovo čudotvoran kada govorimo o imunitetu, stresu, ali i vidu. Bundeve su definitivno deo superfood grupe, a budući da su kratko u sezoni, isprobajte što više recepata sa istima. Pravite čorbe, kremasta variva, jedite ih uz salate i isprobajte verziju banana hleba, upravo sa bundevom. Kada je o pravim desertima reč, ova torta od bundeve sa karamelom i začinima pravi je gastro užitak. Donosimo recept.
Sastojci za tortu
40g finog granuliranog šećera
70g braon šećera
2 jaja
90g ulja
120g pirea od bundeve
130g brašna
40g mlevenih badema
2 kašičice izmlevenog đumbira
1 kašičica cimeta u prahu
1/4 kašičice muškatnog oraščića
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 kašika svežeg đumbira, sitno iseckanog
Sastojci za preliv
100g omekšalog putera
100g šečerne glazure
75g hladnog krem sira
prstohvat soli
Sastojci za karamelu sa žalfijom
120ml pavlake za šlag
8-10 lista sveže žalfije
200g finog granuliranog šećera
1/4 kašičice soli
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh i stavite papir za pečenje na pleh za tortu od 20 cm.
- Dodajte obe vrste šećera i jaja i dobro ih promešajte da se sjedine. Dodajte ulje i pire od bundeve.
- Dodajte brašno, mleveni badem, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- Dobro promešajte dok ne dobijete glatku teksturu.
- Dodajte iseckani đumbir i smesu stavite u pleh.
- Pecite 25-32 minuta, odnosno dok čačkalica koju izvadite iz sredine ne bude čista. Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi.
- Za pripremu glazure od krem sira, promešajte puter i šećer nekoliko minuta – dok boja ne bude svetla, a tekstura kremasta. Dodajte krem sir i prstohvat soli i još kratko promešajte sve zajedno. Stavite smesu u frižider.
- Da napravite karamelu sa žalfijom, dodajte pavlaku za šlag i listove žalfije u manju šerpu i zagrejte dok se ne stvori para. Sklonite sa ringle, poklopite i pustite da se sastojci spoje, nekih 20 minuta. Iscedite To make the sage caramel, add the cream and sage leaves to a small pan and heat until steaming. Remove from the heat, cover and let it infuse for at least 20 minutes. Iscedite krem u sklonite ga po strani.
- U poseban tiganj stavite granulirani šećer i zagrejte ga dok se ne rastvori. Povremeno rotirajte tiganj kako bi se šećer ravnomerno karamelizovao. Polako dodajte krem i mešajte bez prestanka. Oprezno – jer će se mehurići brzo stvoriti. Dozvolite da se kreirana karamela krčka 30 sekundi, pre nego što tiganj sklonite sa vatre i dodate so.
- Kada ste spremni za dekoraciju, na tortu dodajte glazuru od krem sira i nekoliko većih kašika karamele.
Foto: Instagram (@bakedbybenji / @mimixn)