Zaboravite na carrot cake, ove jeseni smo navučeni na pumpkin cake
Zaboravite na carrot cake, ove jeseni smo navučeni na pumpkin cake

Zaboravite na carrot cake, ove jeseni smo
navučeni na pumpkin cake

Torta od bundeve – da li postoji neki desert koji je prikladniji za oktobarske dane? Sezona bundeve je kratka – i zato se trudimo da je što više koristimo u receptima. Ne volimo je samo zbog dekoracije, a ni zbog ukusa. Bundevu volimo jer je i jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju zbog brojnih zdravstvenih benefita.

Bundeva je bogata beta-karotenom koji je gotovo čudotvoran kada govorimo o imunitetu, stresu, ali i vidu. Bundeve su definitivno deo superfood grupe, a budući da su kratko u sezoni, isprobajte što više recepata sa istima. Pravite čorbe, kremasta variva, jedite ih uz salate i isprobajte verziju banana hleba, upravo sa bundevom. Kada je o pravim desertima reč, ova torta od bundeve sa karamelom i začinima pravi je gastro užitak. Donosimo recept.

Sastojci za tortu

40g finog granuliranog šećera

70g braon šećera

2 jaja

90g ulja

120g pirea od bundeve

130g brašna

40g mlevenih badema

2 kašičice izmlevenog đumbira

1 kašičica cimeta u prahu

1/4 kašičice muškatnog oraščića

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

prstohvat soli

1 kašika svežeg đumbira, sitno iseckanog

Sastojci za preliv

100g omekšalog putera

100g šečerne glazure

75g hladnog krem sira

prstohvat soli

Sastojci za karamelu sa žalfijom

120ml pavlake za šlag

8-10 lista sveže žalfije

200g finog granuliranog šećera

1/4 kašičice soli

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh i stavite papir za pečenje na pleh za tortu od 20 cm.
  2. Dodajte obe vrste šećera i jaja i dobro ih promešajte da se sjedine. Dodajte ulje i pire od bundeve.
  3. Dodajte brašno, mleveni badem, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  4. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku teksturu.
  5. Dodajte iseckani đumbir i smesu stavite u pleh.
  6. Pecite 25-32 minuta, odnosno dok čačkalica koju izvadite iz sredine ne bude čista. Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi.
  7. Za pripremu glazure od krem sira, promešajte puter i šećer nekoliko minuta – dok boja ne bude svetla, a tekstura kremasta. Dodajte krem sir i prstohvat soli i još kratko promešajte sve zajedno. Stavite smesu u frižider.
  8. Da napravite karamelu sa žalfijom, dodajte pavlaku za šlag i listove žalfije u manju šerpu i zagrejte dok se ne stvori para. Sklonite sa ringle, poklopite i pustite da se sastojci spoje, nekih 20 minuta. Iscedite To make the sage caramel, add the cream and sage leaves to a small pan and heat until steaming. Remove from the heat, cover and let it infuse for at least 20 minutes. Iscedite krem u sklonite ga po strani.
  9. U poseban tiganj stavite granulirani šećer i zagrejte ga dok se ne rastvori. Povremeno rotirajte tiganj kako bi se šećer ravnomerno karamelizovao. Polako dodajte krem i mešajte bez prestanka. Oprezno – jer će se mehurići brzo stvoriti. Dozvolite da se kreirana karamela krčka 30 sekundi, pre nego što tiganj sklonite sa vatre i dodate so.
  10. Kada ste spremni za dekoraciju, na tortu dodajte glazuru od krem sira i nekoliko većih kašika karamele.

Foto: Instagram (@bakedbybenji / @mimixn)

Učitati još
Zatvori