Zašto su svi opsednuti ovom jednostavnom tortom sa plazmom i makom?
Zašto su svi opsednuti ovom jednostavnom tortom sa plazmom i makom?

Zašto su svi opsednuti ovom jednostavnom
tortom sa plazmom i makom?

Da li postoji nešto ukusnije od kombinacije maka, bele čokolade, plazme i šumskog voća? Sladokusci će se verovatno usaglasiti u stavu da upravo ovi sastojci mogu da budu komponente idealne torte. Stoga, ako ste u potrazi za desertom koji ih sadrži, dobra vest jeste da je upravo jednostavna torta od plazme i maka na današnjem (Journal) meniju. Nakon što smo je videli na Instagram profilu @detaljzivota – poželeli smo da je što pre isprobamo. Štaviše, upravo je ovaj recept jedan od onih za koje vam nije potrebno previše vremena, a ni truda – te predlažemo da ga napravite prvom prilikom. U nastavku donosimo potrebne sastojke, kao i proces pripreme.

Recept dana: Torta od plazme i maka


Sastojci

(01) Za osnovu

  • 200g mlevenog maka
  • 150g šećera
  • vanilin šećer ili aroma vanile
  • četiri kašike griza
  • 600ml mleka
  • 150g maslaca
  • 350g mlevene plazme

(02) Za voćni deo

  • 450g smrznutog voća
  • dve kašike gustina
  • sok od pola limuna
  • vanilin šećer ili aroma vanile
  • šećer (ako preferirate da je voće slađe)

(03) Za preliv

  • 150g bele čokolade
  • 80ml slatke pavlake

Priprema

U šerpicu sipajte mak (u zrnu ili meleveni), šećer, vanilin šećer, griz i mleko. Sastojke sjediniti na vatri, a nakon što je smesa prokuvala, počnite da je mešate. Kada se zgusnula, odnosno nakon deset minuta, dodajte maslac u vruću smesu i mešajte sve dok se on ne rastopi.

Potom dodajte mleveni keks, a nakon što ste ga sjedinili sa ostatkom smese – utapkajte je u kalup prečnika 24cm – odnosno, 20×30 – i odložite u frižider na nekoliko minuta. Za to vreme, stavite voće u šerpicu. Kada se odmrzlo, odnosno nakon što je ispustilo sok, dodajte sok od limuna, šećer i gustin, te mešajte dok se ne zgusne i dobije teksturu nalik na džem.

Naposletku, kada je u pitanju preliv od čokolade, sjedinite u šerpici belu čokoladu i slatku pavlaku, te mešajte dok se ne sjedine. Čokoladu prelijte preko torte, odnosno voćnog dela, i ostavite u frižideru dok se ne stegne.

Učitati još
Zatvori