Da li postoji nešto ukusnije od kombinacije maka, bele čokolade, plazme i šumskog voća? Sladokusci će se verovatno usaglasiti u stavu da upravo ovi sastojci mogu da budu komponente idealne torte. Stoga, ako ste u potrazi za desertom koji ih sadrži, dobra vest jeste da je upravo jednostavna torta od plazme i maka na današnjem (Journal) meniju. Nakon što smo je videli na Instagram profilu @detaljzivota – poželeli smo da je što pre isprobamo. Štaviše, upravo je ovaj recept jedan od onih za koje vam nije potrebno previše vremena, a ni truda – te predlažemo da ga napravite prvom prilikom. U nastavku donosimo potrebne sastojke, kao i proces pripreme.
Recept dana: Torta od plazme i maka
Sastojci
(01) Za osnovu
- 200g mlevenog maka
- 150g šećera
- vanilin šećer ili aroma vanile
- četiri kašike griza
- 600ml mleka
- 150g maslaca
- 350g mlevene plazme
(02) Za voćni deo
- 450g smrznutog voća
- dve kašike gustina
- sok od pola limuna
- vanilin šećer ili aroma vanile
- šećer (ako preferirate da je voće slađe)
(03) Za preliv
- 150g bele čokolade
- 80ml slatke pavlake
Priprema
U šerpicu sipajte mak (u zrnu ili meleveni), šećer, vanilin šećer, griz i mleko. Sastojke sjediniti na vatri, a nakon što je smesa prokuvala, počnite da je mešate. Kada se zgusnula, odnosno nakon deset minuta, dodajte maslac u vruću smesu i mešajte sve dok se on ne rastopi.
Potom dodajte mleveni keks, a nakon što ste ga sjedinili sa ostatkom smese – utapkajte je u kalup prečnika 24cm – odnosno, 20×30 – i odložite u frižider na nekoliko minuta. Za to vreme, stavite voće u šerpicu. Kada se odmrzlo, odnosno nakon što je ispustilo sok, dodajte sok od limuna, šećer i gustin, te mešajte dok se ne zgusne i dobije teksturu nalik na džem.
Naposletku, kada je u pitanju preliv od čokolade, sjedinite u šerpici belu čokoladu i slatku pavlaku, te mešajte dok se ne sjedine. Čokoladu prelijte preko torte, odnosno voćnog dela, i ostavite u frižideru dok se ne stegne.
Foto: Instagram (@detaljzivota, @elinwarn, @laraaceliaa)