Jedan od prvih vesnika jeseni svakako je kestenje. Poznato je već da je redakcija Journala ljubitelj brzih i lakih recepata za koje vam nije potrebno mnogo kuhinjskog umeća. Isto tako, volimo neobične recepte i na prvu loptu nespojive kombinacije. Ovaj ispunjava sve navedene kriterijume. Ako vam primamljivo zvuči kombinacija hladnog jogurta sa začinjenim kestenjem i kiselim narom, onda ovaj spoj ukusa pretenduje da postane vaš omiljeni jesenji doručak. Journal donosi predlog idealnog doručka za svaki dan – tost sa kestenom, jogurtom, čili uljem i narom.
Sastojci:
- hleb
- 10-12 kestena
- 1/4 šolje lešnika
- 1/3 maslinovog ulja
- 3 kašike meda
- 1 kašika dimljene paprike
- 2 kašičice čili praha
- 1 kašičica origana
- 1 čen belog luka
- so
- biber
- 2 – 3 kašike očišćenog nara
Sastojci za umak od vlašca:
- 1/3 šolje jogurta
- 2-3 kašičice iseckanog vlašca
- sok od limuna
- so
- biber
Priprema:
Kestenje izrežite sa donje strane i potopite ih u vodu na 15 minuta. Nakon toga ih oljuštite. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite ih 15 minuta. Iseckajte kestenje, dodajte začine i izrendajte čen belog luka. Pržite sve zajedno 4-5 minuta na srednjoj vatri, dodajte dve kašike ulja i dinstajte još dva minuta. Nakon dinstanja, dodajte med i preostalo ulje. Za bolji ukus možete ga ostaviti dva sata da odstoji, mada ga možete konzumirati i odmah. Tostirajte hleb i dodajte na njega malo čili ulja.
Priprema umaka od vlašca:
Stavite jogurt da provri, iscedite limun i dodajte vlašac, so, biber, pa sve dobro promešajte.
Utrljajte čen belog luka na tostirani hleb i namažite umak od vlašca. Dodajte hrskavo kestenje po želji. Za kraj pospite malo nara, još vlašca, crni biber i so.
Foto: Instagram @foodmymuse