Tri predloga za ukusnu salatu kao prilog ručku
Tri predloga za ukusnu salatu kao prilog ručku

Tri predloga za ukusnu salatu
kao prilog ručku

Znamo da je krompir salata neprevaziđen prilog posnom ručku, pre svega uz ribu. No, u želji da malo začinimo ovogodišnji posni obrok, donosimo predloge za tri posne salate koje možete pripremiti ukoliko postite – ili bilo kad, ukoliko ste na veganskoj ishrani.

Hrskava salata sa brokolijem

Sastojci

  • 2-3 glavice brokolija
  • 120 grama rendane šargarepe
  • 3 glavice crvenog luka, seckanog
  • 170 grana posnog majoneza
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 80 grama suncokreta
  • 80 grama suvog grožđa ili brusnica
  • so
  • biber

Priprema

Cvetove brokolija odvojite od drške pa isecite na komadiće, a zatim i drške oljuštite pa iseckajte na jednake komade. Isecite i šargarepu i crveni luk na sitnije komade. U jednoj posudi pomešajte posni majonez i jabukovo sirće pa ih dobro sjedinite. Ubacite brokoli, šargarepu i luk pa ponovo dobro promešajte. Pospite semenke suncokreta i sušene brusnice, pa dodajte soli i bibera po ukusu. Ostavite salatu da odstoji minimum 10 minuta kako se svi ukusi dobro sjedinili. Salata može stajati u frižideru, u zatvorenoj posudi, do pet dana.

Salata sa leblebijama

Sastojci

  • 1 limenka leblebija, oceđena
  • 2 krastavca
  • 2 paradajza
  • 1 crvena paprika
  • pola glavice crvenog luka
  • 1 oceđen limun
  • 1 kašika peršuna
  • prstohvat soli

Priprema

Iseckajte povrće na sitne komade pa pomešajte u velikoj posudi, a zatim dodajte leblebije, prethodno oceđena. Zatim iseckajte peršun i u zasebnoj manjoj činiji sjedinite sa limonovim sokom i šolju. Prelijte smesu sa limunovim sokom i peršunom u činiju sa povrćem pa promešajte dobro. Ostavite u frižideru pre serviranja.

Salata sa kinoom i batatom

Sastojci

  • 4 batata
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 grama kuvane kinoe
  • 250 grama kelja, očišćenog od drške
  • susam
  • korijander
  • prstohvat slatke paprike
  • so
  • biber
  • 80 grama tahinija
  • 1 oceđen limun
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 čen belog luka
  • voda po potrebi

Priprema

U činiji pomešajte iseckan batat, maslinovo ulje, slatki papriku uz prstohvat soli i bibera pa dobro promešajte. Na pleh zatim poređajte slatki krompir pa pecite na rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, 30-ak minuta, rok krompir ne omekne. Za to vreme, pripremite dresing od tahinija, limunovog soka, javorovog sirupa, usitnjenim belim lukom i malo soli. Po potrebi, dodajte malo vode tako da sos dobije kremastu teksturu. Na malo ulja pripremite kelja, na srednjoj temperaturi. Kada se krompir ispeče, prespite u veliku činiju pa sjedinite sa keljom, kuvanom kinoom i prelijte dresingom od tahinija. Lagano pomešajte pa servirajte sa posutim susamom i korijanderom.
Učitati još
Zatvori