Znamo da je krompir salata neprevaziđen prilog posnom ručku, pre svega uz ribu. No, u želji da malo začinimo ovogodišnji posni obrok, donosimo predloge za tri posne salate koje možete pripremiti ukoliko postite – ili bilo kad, ukoliko ste na veganskoj ishrani.
Hrskava salata sa brokolijem
Sastojci
- 2-3 glavice brokolija
- 120 grama rendane šargarepe
- 3 glavice crvenog luka, seckanog
- 170 grana posnog majoneza
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 80 grama suncokreta
- 80 grama suvog grožđa ili brusnica
- so
- biber
Priprema
Cvetove brokolija odvojite od drške pa isecite na komadiće, a zatim i drške oljuštite pa iseckajte na jednake komade. Isecite i šargarepu i crveni luk na sitnije komade. U jednoj posudi pomešajte posni majonez i jabukovo sirće pa ih dobro sjedinite. Ubacite brokoli, šargarepu i luk pa ponovo dobro promešajte. Pospite semenke suncokreta i sušene brusnice, pa dodajte soli i bibera po ukusu. Ostavite salatu da odstoji minimum 10 minuta kako se svi ukusi dobro sjedinili. Salata može stajati u frižideru, u zatvorenoj posudi, do pet dana.
Salata sa leblebijama
Sastojci
- 1 limenka leblebija, oceđena
- 2 krastavca
- 2 paradajza
- 1 crvena paprika
- pola glavice crvenog luka
- 1 oceđen limun
- 1 kašika peršuna
- prstohvat soli
Priprema
Salata sa kinoom i batatom
Sastojci
- 4 batata
- 1 kašika maslinovog ulja
- 250 grama kuvane kinoe
- 250 grama kelja, očišćenog od drške
- susam
- korijander
- prstohvat slatke paprike
- so
- biber
- 80 grama tahinija
- 1 oceđen limun
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 čen belog luka
- voda po potrebi
Priprema
Foto: Instagram (@the.healthyepicurean / @homeandmood)