Urme su u trendu! Od smutija do salata, urme su novi nezaobilazni sastojak
Urme su u trendu! Od smutija do salata, urme su novi nezaobilazni sastojak

Urme su u trendu! Od smutija do salata, urme
su novi nezaobilazni sastojak

Urme su poslednjih par godina postale pravi hit, od grilovanih, do sastojka za savršenu karamelu, i definitivno recepti sa njima doživljavaju novu eru popularnosti. Veoma zasluženo, jer iako ih mnogi povezuju sa desertima (u kojima su savršene), urme mogu biti tajni sastojak raznih jela. Čini nam se da su do skoro urme prolazile prilično nezapaženo – međutim, novi online trendovi otkrivaju koliko su zapravo svestrane! Od jutarnjih smutija, predjela, salata do neodoljivih deserata.

U pitanju je jedan od onih sastojaka koji su zapravo nutritivni dragulj sa beskrajnim mogućnostima.

Medjool urme – kraljevske urme

Iako u nekim delovima sveta, poput Bliskog istoka i severne Afrike, urme imaju status nezaobilazne namirnice, kod nas su često zapostavljene ili se koriste samo kao povremena poslastica. A zapravo, ovaj sočni plod skriva ogroman potencijal! Najčešće ih viđamo u sušenom obliku, a iako postoji oko 200 vrsti, Medjool urme su one koje najčešće nalazimo na policama prodavnica. U arapskim zemljama, koriste se za pripremu kolača poput maamoula – prhkih keksića punjenih pastom od urmi. U severnoj Africi dodaju se u pikantna jela sa mesom i začinima.

  • Medjool urme su poznate kao kraljevske urme zbog svoje veličine, bogatog ukusa i sočne teksture.

Urme su u trendu – od smutija do salata – ovo nam omiljeni recepti


Slatke energetske bombe

Urme su savršen balans između bogate slatkoće i nutritivne vrednosti. Sadrže prirodne šećere koji brzo podižu energiju, ali i vlakna, minerale i antioksidanse, što ih čini idealnim izborom.

Jedna od najvećih prednosti urmi je to što mogu da zamene šećer u gotovo svakom receptu. Pasta od urmi postala je omiljeni sastojak zdravih deserta – od energetski bogatih kuglica s orasima i bademima do čokoladnih kolača bez brašna. Dovoljno je da ih potopite u vodu, izblendate i dobijete gust, kremasti zaslađivač savršen za kolače i smutije.

U slanim jelima

U bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji urme se često dodaju jelima sa mesom, poput piletine ili jagnjetine, gde balansiraju začine poput kumina, korijandera i čilija. U salatama, urme donose bogatu, karamelastu notu i divno se slažu sa fetom, plavim sirom, orašastim plodovima i citrusnim prelivima. Probajte ih seckane u salati sa rukolom, orasima i kozjim sirom, ili ih dodajte u tabuleh.

Kako ih koristiti u svakodnevnoj ishrani?

  • Kao brzi međuobrok – kombinovane sa orašastim plodovima ili grčkim jogurtom
  • U kolačima – kao zamena za šećer ili punjene i prelivene tamnom čokoladom
  • U zdravim napicima – dodajte ih u smuti sa bananom i bademovim mlekom
  • U slanim jelima – seckane u salatama ili kao dodatak jelima sa piletinom i kus-kusom
  • Zanimljivi zalogaji – kombinovane sa slanim sirevima poput plavog sira ili kozjeg sira, punjene orasima, bademima ili tahinijem

Učitati još
Zatvori