Možda ste i bili u prilici da primetite – a ako niste, tu smo mi da ispratimo sve što vama promakne – da upravo najbolji teniseri današnjice često u toku meča gricnu po koju urmu. I kada kažemo najbolji, mislimo doslovno dvojica rekordnih osvajača – Novak Đoković i Rafael Nadal. Istini za volju, urme se verovatno mogu naći i u torbama drugih elitnih tenisera (pa i sportista uopšte), no njihovim se karijerama ne bavimo toliko. Urme su, dakle, neprevaziđen energent, koje u sebi nose bogatstvo hranljivih materija. Kikiriki puter, sa druge strane, bogat je najviše vlaknima. Većina onih koje se mogu naći u komšijskim prodavnicama zapravo ne sadrže druge sastojke koji bi umanjili njegovu nutritivnu vrednost. Kada sve to uzmemo u obzir, urme sa kikiriki puterom jeste ekspresno brza, a izuzetno nutritivna užina koja će održati sitost do sledećeg većeg obroka.
Prirodno slatke, urme mogu poslužiti kao zamena za slatkiš koji biste inače prezalogajili u pauzi, a koji sadrži nepotrebno dodate šećere. Iako bi se mogao svrstati u slane namirnice, kikiriki puter u ovoj kombinaciji balansira slatkoću ovog voća, zbog čega je ovo naša odabrana užina.
Sastojci
- očišćene urme
- kikiriki puter
- so (po izboru)
- crna čokolada za kuvanje (po izboru)
Priprema
Kao što možete da pretpostavite, priprema je krajnje jednostavna. Najpre ćete očistiti sveže urme. Zatim ćete svaku napuniti kikiriki puterom. Ukoliko želite, preko ovako napunjenih urmi možete preliti tople čokolade koju ste prethodno istopili na pari. Takođe, shodno vašim preferencijama, možete posuti malo (himalajske) soli, kako bi dodatno napravili balans između slatke i slane arome. Urme sa kikiriki puterom možete jesti odmah ili ostaviti u frižideru da se ukusi “upoznaju” pa ih jesti kao fine energetske bombice. Uživajte!