Nedeljom volimo da eskeprimentišemo u kuhinji te smo odlučili da pronađemo recept koji odlično spaja tradicionalan način pripreme jela sa veganskim stilom života. Stoga, naš današnji izbor su veganski uštipci od tikvica.
Sastojci
- 500 gr tikvica
- kašičica soli
- 2 kašike mlevenog lanenog semena
- vode
- 1/2 šolje brašna
- 1/4 šolje kukuruznog skroba
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3-4 zelena luka, sitno seckana
- 2 kašike seckanog svežeg kopra ili peršuna, po želji
- maslinovo ulje, za prženje
Priprema
Za početak, odrežite krajeve tikvica, a zatim ih iseckajte koristeći velike rupe na rendaljci (ili mašini za hranu sa nastavkom za seckanje).
Stavite tikvice u cediljku iznad činije ili u sudoper, posolite i ostavite da odstoje deset minuta. Zatim, rukama iscedite što više viška tečnosti i vratite u činiju.
Dok tikvice stoje, izvadite veliku posudu za mešanje i dodajte mleveno laneno seme i vodu. Malo promešajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta da se zgusne. Kada se tikvice iscede, dodajte ih u činiju sa mešavinom lanenog semena, zajedno sa brašnom, kukuruznim skrobom, praškom za pecivo, zelenim lukom i po želji svežim mirođijem ili peršunom. Mešajte dok se dobro ne uklopi.
Zagrejte veliki tiganj i dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja. Stavite oko dve kašike mešavine tikvica na tiganj i poravnajte vrhove zadnjom stranom kašike. Pržite dva do tri minuta, okrenite a zatim pržite još dva do tri minuta.
Upravo ste završili pripremu laganog nedeljnog ručka – veganski uštipci od tikvica.
Pro tip: Poslužiti uz homemade vegansku pavlaku ili naseckano sveže povrće po izboru.
Foto. Instagram (@plantbased.green)
Video. Instagram Reel (@plantbased.green)