Dobro je znati da postoje načini da sačuvamo ukus vina kako bismo uvek mogli potpuno da uživamo u omiljenim sortama. Prefinjeno vino može veoma lako da izgubi svoj tačan ukus ukoliko ne vodimo računa o njemu. Istražili smo sve što je bilo potrebno istražiti, otvorili smo knjige, pričali sa ugostiteljima i napravili mali vodič za sve ljubitelje ovog napitka. Ne brinite, saveti su laki za primenu i praktični. Međutim, zahtevaju odgovornost i posvećenost. Mi u tome vidimo i posebnu čar jer će vaša čaša vina nakon užurbanog dana biti još slađa nego inače.
Bocu odložite na tamno mesto
Pića poput šampanjca i vino se uvek čiva daleko od svetlosti. Razlog tome je veoma jednostavan – sunčevi zraci tj. UV zraci mogu da promene ukus i da utiču na miris. Takođe, sunčeva svetlost nije jedina koja može da promeni kvalitet vina. Isto se dešava i sa bocom koja je izložena svetlošću od strane lampe ili sijalice. Dakle, pronađite najtamnije mesto u vašem domu i odložite tamo bocu.
Ne polažite sva vina
Zabluda je da sva vina treba položiti. Ovaj način čuvanja vina važi samo za ona koja su zatvorena plutom. Sve ostale boce možete držati slobodno uspravno bez bojazni da će to naškoditi vašem vinu.
Gde ste jednom postavili flašu tu neka i ostane
Stručnjaci za vino smatraju da je ovo jedan od najbitnijih koraka pored tamne prostorije. Kako biste što bolje sačuvali ukus bitno je da vino ne pomerate ni najmanje, ako je moguće bez ikakvog pomeranja do otvaranja boce.
Na taj način ono će imati mnogo svežiji u finiji ukus.
Vino diše
Da li ste znali da ako ostavite vino u istoj prostoriji sa namirnicama koje imaju jak miris da će ga vaše vino upiti? Kako biste sprečili da vaše vino pokupi ukus i miris koji ne želite pustite ga da udiše svežinu. Ovo posebno važi ukoliko volite specifične sorte koje imaju poseban ukus.
Vino je bolje što duže „stoji“
Ovo je stavka oko koje morate biti posebno pažljivi. Neka vina zaista imaju svoj rok trajanja, najčešće su to vina koja dolaze iz Amerike. Takođe, razlika je bitna kada je reč o crnim ili belim vinima. Crna vina mogu se ostaviti da odleže duže nego bela. Bela vina pre sazrevaju a rok im je čak posle dve ili tri godine čuvanja. Vina koja mogu najduže da se čuvaju jesu Beli Burgundac i Šardone.
Foto: Pexels; @sasha.mei.