Veganska Cezar salata sa tofu sirom
Veganska Cezar salata sa tofu sirom

Veganska Cezar salata sa tofu sirom

Kultna Cezar salata, dobila je i svoju, jednako dobru, vegansku verziju, koja je idealan izbor tokom cele godine, a naročito u vreme posta. Zdrava i lagana za pripremu, jedan je od naših favorita ove nedelje.

Zahvaljujući receptima nutricionistkinje Dajane Švrake Milutinović već neko vreme biramo zdravije opcije kada je reč o ishrani. Ovog puta, odlučili smo da piletinu zamenimo tofu sirom, koji spada u superhranu. Zdrav i bogat nutrijentima, spada u niskokalorične namirnice, koje sadrže proteine, kao i zdrave masti i minerale. I kao takav, idealna je zamena za vegane ili osobe koje poste.

Sastojci:

Miks zelene salate
Tofu sir
Masline

Dresing:

100g indijskog oraha
1 kašika maslinovog ulje
Sok od 1/2 limuna
Mala kašika senfa
1 čen belog luka
Biber
So
Voda

Veganski „parmezan“:

Indijski orah
Beli luk u prahu
Himalajska so

Priprema:

Najpre napravite bazu za salatu tako što ćete staviti miks zelenih salata po izboru, naseckan sirovi tofu sir i šaku maslina po sopstvenom izboru. Potom, pripremite dresing tako što ćete pomešati sve sastojke i izblendati u blenderu. Kada dobijete glatku teksturu dresinga, pospite preko salate.

Za pripremu veganskog „parmezana“ biće vam potrebno oko 50 grama indijskog oraha.  Sameljite ga u secku na nižim obrtajima, dodajte prstohvat belog luka i malo himalajske soli. Ukoliko želite možete napraviti i veću količinu i odložiti u teglici koju ćete čuvati u frižideru.

Foto: Dajana Švraka Milutinović

Učitati još
Zatvori