Ukoliko razmišljate o prelasku na biljnu ishranu, otkrivamo recept za veganske palačinke čiji je glavni sastojak lan
Lan je nadaleko poznat po svojim hranljivim sastojcima i verovatno ste ga do sada koristili više puta kao neizostavni deo svojih recepata. Lanom smo se bavili uglavnom iz modne perspektive. Moramo priznati da je ove sezone u tom aspektu bio veoma popularan. Međutim, ovog puta ćemo se pozabaviti njegovom primenom u gastro industriji. Bilo da postite ili ste jednostavno na biljnoj ishrani, malo je poznato da lan možete koristiti kao zamenu za jaja u receptima. Jedan takav recept za veganske palačinke čiji je glavni sastojak lan smo pronašli na Instagram profilu @plantbased_dunja, savetnice za ishranu i suplementaciju. U nastavku otkrivamo detalje.
Superfood list updated
Laneno seme postaje sve popularnije u savremenoj kuhinji, posebno među onima koji tragaju za biljnim alternativama u ishrani. Jedan od najnovijih gastro trendova jeste upotreba lana kao zamene za jaja u pečenju. Lan je bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, što ga čini izuzetno hranljivim. Kada se samelje i pomeša sa vodom, lan stvara želatinastu smesu koja može uspešno da zameni jaja u mnogim receptima, poput kolača, hleba i palačinki.
Ova zamena je naročito korisna za vegane ili ljude sa alergijama na jaja, ali i za sve one koji žele da uključe biljke u svoju ishranu. Osim što pruža potrebnu teksturu i vlažnost testu, lan dodatno obogaćuje nutritivni profil jela.
Veganske palačinke čiji je glavni sastojak lan – otkrivamo recept
Sada ćemo otkriti recept za veganske palačinke čiji je glavni sastojak lan. Izblendajte laneno seme u blenderu, a zatim dodajte mlaku vodu u smesu. Na jednu kašiku mlevenog lana idu tri kašike mlake vode. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim u blender dodajte vegansku alternativu za med, jednu bananu i malo soli. Sve sjedinite i nakon toga ispržite na tiganju. Palačinke možete zasladiti veganskom čokoladom i borovnicama. Možete iskoristiti i bilo koje drugo voće, a recept će, naravno, svejedno ostati ukusan.
Foto: Instagram: @kyliesbakes, @plantbased_dunja, @healthydemure