Letnje vreme zahteva dosta kreativnosti. Visoke temperature diktiraju svakodnevicu, a načini rashlađivanja variraju od čoveka do čoveka. U tom pogledu, spomenuta kreativnost se najbolje ispoljava. Tradicionalni načini se često ispostave kao najbolji, a jedan od omiljenih upravo jeste sladole. Kako u Beogradu možete realizovati skoro sve što poželite, ukoliko ste na veganskoj ishrani ili ste jednostavno ljubitelj biljne kuhinje, veganski sladoledi se moraju na vašoj must-try listi. Ovog puta, želeli smo da otkrijemo gde sve možete pojesti ukusan veganski sladoled u Beogradu. Napravili smo izbor lokala u prestonici u kojima se možete zasladiti i rashladiti.
Sapore
Ukoliko ste odlučili da počnete sa svojom sladoled avanturom, prva stanica treba da vam bude sladoledžinica Sapore. Ova poslastičarnica donosi autentični italijanski doživljaj sladoleda, a u ponudi su im i veganske opcije sladoleda bez šećera, poput banane i peršuna. Nalazi se u Beogradu u ulici Cara Lazara 15 i obećava da će postati vaša nova omiljena ice cream destinacija.
Bubamara Gelato
Sladoledžinica koja je ideju sladoleda podigla na novi nivo i u potpunosti mu se posvetila jeste Bubamara Gelato. Nalazi se u centru Beograda, u Kosovskoj 5. Ukoliko želite da probate pravi zanatski sladoled, ovo je mesto za vas, a i idealna je opcija ukoliko želite na sladoled da odete sa mališanima. Postoje opcije sladoleda na bazi vode, što znači da je pogodna i za osobe koje su na veganskoj ishrani.
Poslastičarnica sa stavom
Sam naziv zapravo sve govori. Ova poslastičarnica se nalazi u Zemunu na adresi Karamatina 29, a njihovi ukusi su zaista sa stavom. Zanimljive ukuse možete pronaći čak i kad ste na biljnoj ishrani jer ova sladoledžinica nudi i sladolede na vodi. Svi ukusi kao i korneti prave se na licu mesta, tako da možete biti digurni da su sastojci potpuno sveži.
Crna ovca
Crna ovca je naše go to mesto za najukusniji sladoled od čokolade, a bez mleka. Njihova crna čokolada h20, kako zovu ovaj ukus, bogate teksture i arome, savršeno se uklapa uz druge veganske, voćne ukuse. Na meniju su dostupne i malina, jagoda, mango, crna ribizla, višnja sa crnom čokoladom i grejpfrut. Kombinacija koju mi najčešće biramo jesu upravo čokolada i malina, ali se i ovi voćni ukusi međusobno upotpunjuju – mango i jagodu slobodno možemo zvati letom u čaši.
GRAM
Od GRAMove bogate ponude veganskih ukusa, teško je odabrati favorite. Ipak, Thailand prednjači zbog jedinstvenog spoja tropksih aroma manga, marakuje, banane, ananasa i kokosa, ukoliko želite da okusite poslednji dašak leta. Ukoliko pak, tragate za savršenim septembarskim veganskim sladoledom, onda je to nesumnjivo njihov sorbe od pečene jabuke i cimeta.
Muzej sladoleda
Veganski eksponati u Muzeju sladoleda razlog su zbog kojeg je ovo jedna od naših odabranih gastronomskih institucija u gradu. I dok podjednako uživamo u njihovim voćnim ukusima, ovde se ipak ponajviše vraćamo kada se uželimo čoko-višnja kombinacije i savršeno izbalansirane arome ova dva sastojka.
Foto: Instagram: @muzej_sladoleda, @gram_belgrade, @c_ovca, @poslasticarnicasastavom, @bubamara.gelato, @saporesladoled, @amandampn