Journal gastro tim uvek je na tragu noviteta. Jednostavni, a zdravi recepti su uglavnom na vrhu lestvice interesovanja, pa tako uzduž i popreko prolazimo kroz društvene mreže otkrivajući koji su to trendovi u kulinarskom svetu. Tako smo otkrili porodičnu artisan pekaru u Parizu, a za njom i recept za slani kolač koji uključuje ruzmarin i maslinovo ulje. Pored toga, na našem portalu možete otkriti i veoma jednostavne recepte za svaki dan, uz koje nećete morati da potrošite mnogo vremena. Sa istom znatiželjom, pronašli smo Instagram gastro profil Udi Barkan, na kom možete pronaši izuzetne vegetarijanske i veganske recepte.
Veganski i vegetarijanski recepti: Instagram profil koji nas inspiriše
Udi Barkan, kuvar i nutricionista, skoro svakodnevno deli ideje za ukusne recepte na svom Instagram profilu. Lisbon-based gastro umetnik može se pohvaliti širokim spektrom recepata, a za neke od njih smo poprilično sigurni da nikada niste čuli. Međutim, uvek je pravo vreme za nove stvari, pa tako se upuštamo u jednu vege avanturu. Udi Barkan razmišlja o zdravim gastro alternativama, a voće i povrće su glavni sastojci na njegovom meniju. Na profilu možete pronaći različite recepte: od hrskavog karfiola, preko autentičnog veganskog rižota, do hiljadu i jednog načina na koji možete spremiti bundevu, ovaj profil je ultimativna veganska gastro destinacija.
Tako smo i mi pronašli recept za vegansku pečenu mandarina buratu, koji možete pročitati u nastavku.
Sastojci
Za pečene mandarine
- osam mandarina, oguljenih podeljenih
- četiri kašike maslinovog ulja
- dve kašike majčine dušice
- jedna kašičica čilija
- so
Za serviranje
- jedna šolja seckanih jagoda i listova nane
- četvrtina šolje seckanih lešnika
- jedna limeta – korica i sok
- jedan burrata sir
- med
- maslinovo ulje
Priprema
Veliki pleh obložite papirom za pečenje i zagrejte rernu na 250°C. U veliku činiju pomešajte mandarine sa ostalim sastojcima i rasporedite ih na pleh. Pecite mandarine oko pet do osam minuta dok ne porumene i zamirišu. Pripremite ostale sastojke. Jagode isecite na kriške, odvojite listove nane, iseckajte lešnike, očistite limun od kore i iscedite sok. Na tanjir za serviranje rasporedite pečene mandarine i jagode. Stavite burrata sir u sredinu tanjira i pospite ga koricom i sokom od limete i listovima nane. Pospite pahuljicama čilija i soli, pa pokapajte medom i maslinovim uljem. Prijatno!