Zbog čega volimo jesen kada je reč o gastronomiji? Odgovor je jednostavan – cinnamon rolls / rolnice od cimeta. Jedinstven način da se zasladite uz čaj ili omiljenu šolju kafe. Mi smo vam ovom prilikom pripremili recept za vegetarijansku opciju. Sa hladnijim danima stiže nam i post, a tu su i oni koji trenutno primenjuju vegetarijanski režim ishrane. Uz ovaj recept dobijate rolnice koje su istog ukusa i izgleda kao i one pripremljene po originalnom receptu.
Za one koji su raspoloženi tu je originalni recept za cinnamon rolls.
SASTOJCI ZA TESTO
- 300 g brašna
- 200 ml toplog biljnog mleka
- 10 g suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 50 g otopljenog margarina/biljnog putera
SASTOJCI ZA FIL
- 150 g mekanog margarina/biljnog putera
- 4-5 kašika šećera
- 1.5 kašika cimeta
SASTOJCI ZA PRELIV
- 5 kašike mleka
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
PRIPREMA
Rastopiti šećer u toplom mleku, dodati kvasac i sačekati da se aktivira. Dodati otopljeni margarin, pa sjediniti sa brašnom. Zamešano testo ostaviti da naraste sat vremena. Pre razvlačenja napraviti smesu za fil. Testo razvući u pravougaoni oblik, premazati filom i rolati od duže strane. Seći na rolnice debljine oko dva prsta, poređati ih u podmazanom plehu i ostaviti još 30 minuta da narastu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta. Cinnamon rolls odmah nakon pečenja preliti šećernim prelivom.
Foto: Pexels; Instagram: @spnlnv, @ohmyroll_