Donosimo recept za vegetarijansku pitu koja će vam postati favorit (i) za doručak
Donosimo recept za vegetarijansku pitu koja će vam postati favorit (i) za doručak

Donosimo recept za vegetarijansku pitu koja će vam postati favorit (i) za doručak

Carolina Gelen je jedna od naših omiljenih gastro influenserki. Njen kuvar bogat je receptima koji su ukusni, a veoma jednostavni za pripremu. Od slatkih do slanih jela, Carolina ima recepte za sve što volimo – a ovoga puta, fokus je na receptu za vegetarijansku pitu (za doručak). Puna nutritrivnih vrednosti i bogata ukusima, ova vegetarijanska pita idealna je ako ste ljubitelj slanog doručka, ali i meal prep-a. Jednostavna priprema samo je dodatni plus zbog kog istu pravimo – a imamo i step by step recept.

Vegetarijanska pita


Sastojci


  • 226g kora (možete koristiti filo testo koje se koristi za burek, ostavljeno da se odrmzne u frižideru tokom noći)
  • 60ml maslinovog ulja
  • So
  • 2 šolje sitno iseckanog povrća
    • 1/2 crvene paprike
    • 1/2 krompira
    • 1/2 šargarepe
    • 1/2 tikvice
    • 1/2 praziluka
    • možete koristiti i luk, paradajz, spanać, karfiol, brokoli itd.
  • 300ml mleka
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica izdrobljenog komorača
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica luka u granulama ili pola kašičice luka u prahu
  • Biber
  • 2 glavice belog luka
  • Oko 10 gr iseckanog peršuna

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 190°C.
  2. Podmažite pleh.
  3. Posložite filo testo i izgužvajte ga u kružnim pokretima – u posudi u kojoj ćete praviti pitu.
  4. Iseckano povrće smestite u kore. 
  5. Pospite maslinovo ulje i svuda po površini testa. Stavite u rernu na 35 do 40 minuta, dok vrh ne postane zlatkaste boje.
  6. Izvadite pitu iz rerne i smanjite temperaturu na 175°C.
  7. U činiji srednje veličine pomešajte žumanca, komorač, praziluk, slatku papriku, beli luk, malo bibera i dosta soli.
  8. Taj miks stavite na ispečenu pitu.
  9. Vratite pitu u rernu na još 25-30 minuta.
  10. U manjoj činiji za to vreme pomešajte beli luk, peršun i dve kašike maslinovog ulja.
  11. Čim pitu izvadite iz rerne, namažite je tom mešavinom.
  12. Isecite pitu na parčad i poslužite toplu.

Foto: Instagram (@carolinagelen) / Carolina Gelen

Učitati još
Zatvori