

Carolina Gelen je jedna od naših omiljenih gastro influenserki. Njen kuvar bogat je receptima koji su ukusni, a veoma jednostavni za pripremu. Od slatkih do slanih jela, Carolina ima recepte za sve što volimo – a ovoga puta, fokus je na receptu za vegetarijansku pitu (za doručak). Puna nutritrivnih vrednosti i bogata ukusima, ova vegetarijanska pita idealna je ako ste ljubitelj slanog doručka, ali i meal prep-a. Jednostavna priprema samo je dodatni plus zbog kog istu pravimo – a imamo i step by step recept.
Vegetarijanska pita
Sastojci
- 226g kora (možete koristiti filo testo koje se koristi za burek, ostavljeno da se odrmzne u frižideru tokom noći)
- 60ml maslinovog ulja
- So
- 2 šolje sitno iseckanog povrća
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 krompira
- 1/2 šargarepe
- 1/2 tikvice
- 1/2 praziluka
- možete koristiti i luk, paradajz, spanać, karfiol, brokoli itd.
- 300ml mleka
- 4 žumanca
- 1 kašičica izdrobljenog komorača
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica luka u granulama ili pola kašičice luka u prahu
- Biber
- 2 glavice belog luka
- Oko 10 gr iseckanog peršuna
Priprema
- Zagrejte rernu na 190°C.
- Podmažite pleh.
- Posložite filo testo i izgužvajte ga u kružnim pokretima – u posudi u kojoj ćete praviti pitu.
- Iseckano povrće smestite u kore.
- Pospite maslinovo ulje i svuda po površini testa. Stavite u rernu na 35 do 40 minuta, dok vrh ne postane zlatkaste boje.
- Izvadite pitu iz rerne i smanjite temperaturu na 175°C.
- U činiji srednje veličine pomešajte žumanca, komorač, praziluk, slatku papriku, beli luk, malo bibera i dosta soli.
- Taj miks stavite na ispečenu pitu.
- Vratite pitu u rernu na još 25-30 minuta.
- U manjoj činiji za to vreme pomešajte beli luk, peršun i dve kašike maslinovog ulja.
- Čim pitu izvadite iz rerne, namažite je tom mešavinom.
- Isecite pitu na parčad i poslužite toplu.
Foto: Instagram (@carolinagelen) / Carolina Gelen