How to: Vijetnamske pirinčane rolnice sa lososom i soja sosom
How to: Vijetnamske pirinčane rolnice sa lososom i soja sosom

How to: Vijetnamske pirinčane rolnice
sa lososom i soja sosom

Vijetnamska kuhinja poznata je prvenstveno po upotrebi svežih, egzotičnih i nesvakidašnjih namirnica. U tradicionalnim jelima neretko se kombinuju slatki i slani ukusi, te ljuti i kiseli – ali i sva četiri istovremeno. Iako se na prvi pogled to čini odbojnim, upravo ove kombinacije rezultiraju jelima koja se moraju probati bar jednom u životu, a tek tada doneti konačan sud.

Iako se u receptu za vijetnamske rolnice ne kombinuju baš sve četiri vrste navedenih ukusa, sastojci za ovo jelo su raznoliki i potpuno suprotni. Nalik na sushi rolnice, u pripremi se koriste losos, soja sos i pirinčano sirće. Ipak, distinkcija u odnosu na tipični japanski recept javlja se zahvaljujući nizu drugih sastojaka koji im pružaju unikatan ukus i teksturu. Između ostalog, to su avokado, menta i pirinčani rezanci.

Sastojci


01. Za rolnice

  • listovi pirinčanog papira
  • 100g pirinčanih rezanaca
  • 200g lososa
  • sveža menta
  • avokado
  • zelena salata
  • jalapeño paprika
  • so, biber

02. Za sos

  • dve supene kašike soja sosa
  • supena kašika pirinčanog sirćeta
  • kafena kašika susamovog ulja
  • čili u prahu

Priprema


Ispržite losos ili drugu ribu po izboru, a pirinčane rezance skuvajte po uputstvu. Na tanjir sipajte malo vode i potopite listove pirinčanog papira na svega nekoliko sekundi kako bi se lakše punili i savijali. Napunite listove malom količinom svih sastojaka za rolnice koje možete korigovati po želji. Ipak, obratite pažnju da na to ih stavljate u sam centar listova. Potom listove pirinčanog papira savijte tako da svi sastojci ostanu upakovani unutar njih.

Rolnice servirajte uz sos koji ćete napraviti koristeći soja sos kao glavni sastojak, te pirinčano sirće, susamovo ulje i čili u prahu ili pahuljicama. Međutim, nemojte da preterujete. Za svaki zalogaj potrebna vam je veoma mala količina sosa.

Foto: Instagram @alexa.santillant

Učitati još
Zatvori