Ukoliko se bliži rođendan osobe koja vam je draga, te ove godine želite da je obradujete i iznenadite nešto drugačijim poklonom – unikatna rođendanska torta je odličan izbor. Štaviše, poklon će biti još posebniji ukoliko odlučite da je napravite sami, i to po ugledu na recept koji smo pronašli na Instagram profilu @bakesby.olivia. Sa obzirom na to da prelazimo iz proleća u leto, glavni sastojci ove poslastice oličeni su u vidu različitog bobičasta voća. Takođe, tajni sastojak ovog recepta je i džem od malina koji čini punjenje koje dolazi do izražaja nakon svakog pojedinačnog zalogaja. Stoga je ova voćni rođendanski kolač idealna za sve sladokusce, ali i kao desert koji će vas u nadolazećim toplim mesecima osvežiti.
Sastojci
- 80ml mlaćenice [ 80ml mleka + kafena kašika sirćeta ili limunovog soka ]
- dva jajeta
- 60ml biljnog mleka
- 75ml punomasnog mleka
- dve kafene kašike ekstrakta vanile
- 200g šećera
- 225g brašna
- dve kafene kašike praška za pecivo
- pola kafene kašike soli
- džem od malina
- 250ml slatke pavlake
- bobičasto voće
Priprema
Zagrejte rernu na 160 stepeni. U dublju činiju sipajte mešavinu mleka i sirćeta, te dodajte dva jajeta, biljno mleko, punomasno mleko i ekstrakt vanile. Dodajući navedene sastojke, obratite pažnju na to da ih konstantno mešate kako biste dobili ujednačenu smesu. Potom dodajte sve suve sastojke i umutite ih kako bi se sjedinili. Prelijte smesu u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta. Kada se kolač ohladi, podelite ga nožem na devet jednakih delova, a potom kašikom izvadite sredinu svakog od njih. Centralni deo napunite džemom od malina, a na vrh premažite kremu, odnosno šlag koji ste dobili kombinacijom umućene slatke pavlake i male količine ekstrakta vanile. Na vrh stavite bobičasto voće po izboru. Upravo tada, dodajte na spisak sastojaka još jedan specijalan – supenu kašiku kreativnosti.
Foto: Instagram [ @bakesby.olivia ]