Zagorela pasta je novi italijanski gastro trend – i mnogima omiljeno jelo
Zagorela pasta je novi italijanski gastro trend – i mnogima omiljeno jelo

Zagorela pasta je novi italijanski gastro trend
– i mnogima omiljeno jelo

Italijani su, bez sumnje, majstori testenine. Ali čak i u njihovom kulinarskom panteonu postoji jelo koje nije za one slabog srca. Spaghetti alla Assassina, ili ubilačke špagete, odnosno zagorela pasta jeste jedan buntovnički recept u svetu paste. Ako volite svoju pastu al dente, ovo jelo će vam definitivno postati omiljeno.

Recept dolazi pravo iz Barija, a kako to često biva sa najboljim jelima, nastao je iz improvizacije i potrebe. Legenda kaže da su se nekada siromašni kuvari dosetili da testeninu pripreme direktno u tiganju, koristeći samo sos i malo vode, bez klasičnog kuvanja u loncu. Rezultat? Ukusan spoj hrskavih, gotovo karamelizovanih ivica i sočne unutrašnjosti, sa neizbežnim čilijem koji ostavlja trag. I dok je ovo jelo dugo bilo čuvana tajna juga Italije, društvene mreže su ga vinule u kulinarski mainstream. Inspiraciju za recept pronašli smo na Instagram profilu Mahime Dhoot, čiji način pripreme osigurava autentičnost i maksimalan užitak.

Zagorela pasta je tradicionalno italijansko jelo – donosimo recept

Sastojci


  • 200 g špageta

  • 2 čena belog luka

  • 1/3 šolje paradajz pirea

  • kašičica ljutih čili pahuljica ili svežeg čilija

  • maslinovo ulje

  • so

  • 500 ml vode

  • kašika paradajz pirea za vodu

Priprema

U šerpi prokuvajte 500 ml vode i dodajte kašiku paradajz pirea i dosta soli. Ostavite sa strane – ovo će biti vaš bujon za pastu. U velikom, širokom tiganju zagrejte obilnu količinu maslinovog ulja. Dodajte dva zgnječena čena belog luka i ljutu papriku – samo nekoliko sekundi, dok ne zamiriše. Sipajte 1/3 šolje paradajz pirea i dobro promešajte. Sirove špagete direktno položite u tiganj, pazeći da se ne preklapaju. Ostavite ih tako da se lagano prže dok ne dobiju tamniju, gotovo hrskavu teksturu s donje strane. Postepeno dodajte malo paradajz bujona, mešajući što manje – želite da se testenina peče, a ne da se kuva. Nastavite proces dok špageti ne budu mekani iznutra, a spolja lepo zapečeni. Poslužite odmah i uživajte u intenzivnom ukusu vaše nove omiljene paste.

Foto: Instagram (@diningwithdhoot, @evameloche)

Učitati još
Zatvori