Zapečena ovsena kaša će postati vaš omiljeni make-ahead doručak
Zapečena ovsena kaša će postati vaš omiljeni make-ahead doručak

Zapečena ovsena kaša će postati vaš
omiljeni make-ahead doručak

U danima kada deluje da je napolju mrak otkako otvorimo oči, važno je da nastavimo da vodimo računa o sebi i ne preskačemo doručak. Osim ako ne pripadate onoj grupi ljudi koji uživaju u svojim malim jutarnjim ritualima, kuvanje odmah nakon buđenja deluje kao zamoran zadatak. Zato smo pripremili recept koji možete da spremite i pred spavanje, a ujutru ga možete samo podgrejati. U zavisnosti od pripremljene količine ova zapečena ovsena kaša može biti vaš go-to doručak i do nekoliko dana. Inspiraciju za ovu kremastu kašu punu vlakana pronalazimo na @deliciouslyella profilu.

Sastojci


  • 200g ovsenih pahuljica
  • dve jabuke – izrendane ili isečene na žilijen trakice
  • kašičica cimeta
  • dve šake ili 50g miksa semenki (možete koristiti bundevu, suncokret, susam)
  • litar kravljeg ili biljnog mleka po želji (smanjite količinu ako želite čvršću strukturu)
  • 150g kupina ili drugog voća po izboru
  • prstohvat krupne morske soli

Garniš


  • 50g iseckanih orašastih plodova po želji
  • jabuka isečena na žilijen trakice
  • javorov sirup

Priprema


Zagrejte rernu na 160°C sa ventilatorom ili 180°C sa uključenim gornjim i donjim grejačem. U posudi pomešajte pahuljice, jabuke, cimet, semenke i dodajte prstohvat soli. Prelijte mlekom i sve dobro promešajte. Prebacite dobijenu smesu u vatrostalnu posudu i pospite kupine ili drugo voće po vrhu.
Pecite u rerni 30-35 minuta dok smesa ne dobije zlatnu boju i vidite mehuriće po površini. Zapečenu ovsenu kašu izvadite iz rerne i lagano promešajte. Ne brinite se ako vam smesa izgleda previše rastresito. Kako se kaša bude hladila, jelo će postati gušće.

Servirajte na tanjir i ukrasite orašastim plodovima, trakicama jabuka i javorovim sirupom.

Extra tips


Ukoliko želite da vaša zapečena ovsena kaša ima čvršću teksturu dodajte u smesu 2 izgnječene banane i eksperimentišite sa količinom mleka. Za veći unos proteina možete vašoj kaši dodati jednu do dve merice proteinskog praha. Pored toga, ovo nije jedini ukus koji vam stoji na raspolaganju. Možete se igrati sa izborom voća, putera od orašastih plodova ili dodati čokoladu za kick slatkog ukusa.

Učitati još
Zatvori