Kao što već verovatno znate, riba je važan element uravnotežene ishrane. Kada je pastrmka u pitanju, ova namirnica trebalo bi da se nađe na vašem nedeljnom meniju jer predstavlja jednu od nutritivno najbogatijih izvora zdravih materija. S obzirom na visok udeo proteina, ona može biti adekvatna dopuna svima koji se pridržavaju peskaterijanskog načina ishrane. Slično mnogim drugim ribama, i pastrmka obiluje omega 3 mastima, što je dodatan razlog da je uključite u vaše jelovnike. Iz ovih razloga, donosimo vam recept za pripremu pastrmke u rerni, kojim ona neće izgubiti svoje hranljive vrednosti. Uz dodatak povrća, ovo je odličan izbor za zdrav ručak.
Sastojci
- 600 grama sveže pastrmke
- 500 grama krompira
- 500 grama šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica soja sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- limunov sok
- crni luk
- vegeta
- peršun
- so
- biber
Priprema
Kako biste najpre pripremili marinadu, u manjoj posudi sjedinite senf, soja sosa, tri čena belog luka sitno iscekana, pola kašičice soli, kašičicu bibera, maslinovo ulje i dve kašike peršuna. Promešajte pa iscedite jednu polovinu limuna pa izmešajte da se sve sjedini. Svežu pastrmku pripremite i naređajte u posudu za pečenje prethodno podmazanu maslinovim uljem. Preko ribe prelijte marinadu, a zatim u posudu dodajte iseckani krompir i šaragarepu. Preko povrća pospite začine i vegetu pa rukama promešajte kako bi povrće bilo ravnomerno prekriveno. Ribu i povrće pecite oko 45 minuta, na temperaturi od 220 stepeni. Uživajte!
Foto: Profimedia