Punjene paprike su tradicionalno mediteransko jelo kom se uvek rado vraćamo. U izvornom obliku one se prave sa mlevenim mesom, poput Taco Stuffed Peppers koje smo već isprobali. Ipak, danas vam donosimo nešto blažu varijatnu bogatu raznovrsnim povrćem, a zvezda recepta je sastojak koji ne koristimo često – sočivo. Ono od ovog recepta, zajedno sa biljnim sirom, čini vegansku varijantu u kojoj smo sigurni da ćete uživati, bilo za ručak ili večeru.
Sastojci
- 245ml sosa od paradajza
- 590ml bujona od povrća
- dva veća iseckana paradajza
- dve supene kašike mlevenog kima
- jedna kafena kašika italijanskih začina
- pola crnog luka
- jedna crvena paprika babura
- jedna zelena paprika babura
- 220g sočiva
- 3-5 čenova belog luka
- 180g smeđeg pirinča
- 280g smrznutog spanaća
- 160g izrendanog biljnog sira
- sveži peršun
Priprema
Dok se rerna zagreva na 200 stepeni, u šerpi izmešajte sos od paradajza, bujon od povrća, iseckani paradajz, mleveni kim i italijanske začine. Ostavite mešavinu da proključa, a za to vreme u tepsiji sjednite iseckani crni i beli luk, paprike, sočivo, smeđi pirinač i spanać. Čorbastu mešavinu prelijte preko sastojaka koje ste prethodno sjedinili i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite oko 60 minuta uz konstantno proveravanje.
Nakon sat vremena, izvadite tepsiju iz rerne i promešajte sastojke dok se ravnomerno ne sjedine. Na vrh pospite biljni sir i vratite u rernu na dodatnih pet minuta, odnosno dok se sir ne rastopi. Začinite peršunom i poslužite dok je toplo.
Foto: Instagram @frommybowl