Namirnice koje su u sezoni tokom jeseni, a koje su u „superfood“ kategoriji
Namirnice koje su u sezoni tokom jeseni, a koje su u „superfood“ kategoriji

Namirnice koje su u sezoni tokom jeseni, a koje su u „superfood“ kategoriji

Jesen = nove navike. Početak novog godišnjeg doba često nas tera da preispitamo sopstvene izbore – bilo da su oni koji se tiču privatnog života, bilo da su oni koji se tiču posla, međuljudskih odnosa – ali i odnosa prema telu i zdravlju.

Zdrave namirnice za jesen stoga su tema ovog teksta. Journal tim istražio je koje to namirnice – koje su u jesenjim mesecima u sezoni – spadaju pod superfood kategoriju, te zbog čega je važno da ih redovno konzumirate.

Zdrave namirnice za jesen


Nar

Nar je voće koje je posebno ukusno u jesenjim mesecima, kada je i njegova sezona. Zbog visoke koncentracije antocijana i organskih kiselina, one spadaju u kategoriji superfood – odnosno namirnica koje imaju brojne benefite za zdravlje. Nar je bogat antioksidansima i ima antiinflamatorno dejstvo na telo.

Inflamacija, odnosno upala, neretko je prateći deo današnjeg stila života brojnih ljudi. Da je vaše telo pod upalom, znaćete ukoliko osetite neprijatnost, bol, kao i oticanje. Budući da ovo stanje nije prijatno, cilj svakog od nas jeste da konzumira namirnice koje će sprečiti inflamaciju – a nar može biti baš jedna od njih. Konzumirajte ga uz ovsene kaše, jogurt, ali i slana jela poput falafela i salata. Nar volimo i u formi soka – a isti možete napraviti i sami, kod kuće.

Orah

Orah je jedna od namirnica koja je veoma ukusna – i veoma zdrava. Orasi su bogati antioksidansima i omega 3 kiselinama koje su veoma važne za zdravlje – organizma, ali i srca.

Upravo one umanjuju rizik od brojnih srčanih oboljenja – a sam oblik ovih orašastih plodova ukazuje i na to da su veoma dobre i za pravilan rad moždanih vijuga. Orahe jedemo na razne načine, uz slatka i slana jela, same za užinu, kao i u formi putera. Orasi su bogati mineralima i vitaminima, a redovnim konzumiranjem istih doprinosite zdravlju – u mnogim aspektima.

Bundeva

Bundevu ne volimo (samo) zbog jesenje dekoracije. Ovo povrće nije samo Instagramično, već je i ukusno – ali i veoma zdravo. Bundeva je bogata beta-karotenom, koji je gotovo čudotvoran kada govorimo o imunitetu, stresu, ali i vidu. Bundeve su definitivno deo superfood grupe, a budući da su kratko u sezoni, isprobajte što više recepata sa istima. Pravite čorbe, kremasta variva, jedite ih uz salate – i isprobajte verziju banana hleba, upravo sa bundevom.

Cvekla

Cvekla je još jedna jesenja namirnica koja nudi brojne zdravstvene benefite. Karakteristična je po svojoj jarko ljubičastoj boji i slatkastom, ali zemljanom ukusu. Po boji je jasno da je ova namirnica veoma zdrava za krv. Poput gorenavedenih namirnica, cvekla je takođe zahvalna kada su recepti u pitanju. Ranije smo pisali kako od nje napraviti dezertsok koji spušta krvni pritisak, a posebno nam se dopao umak od cvekle i feta sira.

Cvekla je niskokalorična namirnica koja je bogata vitaminima i mineralima. Odlična je za regulisanje krvnog pritiska, kao i za varenje.

Jabuka

Jabuke volimo tokom čitave godine, ali u njima posebno uživa u jesenjim danima, kada su u sezoni. Kada su zdrave namirnice za jesen u pitanju, jabuke su na samom vrhu liste. Bogate su vitaminima C i A, gvožđem, kalcijumom i kalijumom.

Zbog prebiotika i probiotika koje sadrže u sebi, jabuke su veoma zdrave za stomak. Gledajte da jedete što više različitih vrsta ovog voća – svaka boja ima sopstvene benefite koji je čine ultimativnom superfood namirnicom.

Učitati još
Zatvori