Oreo keks ukusna je poslastica koju često jedemo kako bismo se zasladili ili uz kafu i čaj. I nemamo ništa protiv standardnog, originalnog oreo keksa! Ipak, uz par izmena, možemo napraviti i nešto zdraviju verziju u svojoj kuhinji. Priprema je krajnje jednostavna, a i od sastojaka će vam trebati svega nekoliko namirnica. Ovaj recept posebno će doći za zgodno kada želite na brzinu pripremiti slatkiš, a ne odlazi vam se do prodavnice. Dobra stvar je i što, ukoliko imate adekvatnih alternativa, ovaj recept može poslužiti i za veganske keksiće. Zamenom putera i krem sira od kravljeg mleka za biljne proizvode, imaćete poslasticu čak i ako ste na ovoj vrsti ishrane.
Sastojci
Za kekse
- 45 grama ovsenih pahuljica
- 30 grama kakao praha
- 50 grama šećera
- 2 kašike javorovog sirupa
- 3 kašike putera
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil
- 100 grama krem sira
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema
Priprema je sasvim jednostavna! U jednoj posudi pomešajte sastojke za keksiće. Od smese napravite male kuglice, poređajte na pleh obložen papirom, a zatim kašičicom blago pritisnite kuglice kako bi se napravili dugmići. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite oko 10 minuta. Za to vreme pomešajte krem sir i šećer u prahu. Premažite jednu stranu filom, pa preko stavite još jedan keks.
Foto: Instagram (@gutsy_baker)