Do jeseni brojimo sitno. U kulinarskom smislu jesen je definitivno veoma inspirativan period godine koji nam nudi mnogo različitih ukusa. Ovaj put donosimo recept za hrskavu vegansku Cezar tortilju koji je pored toga što je zdrav – i jednostavan za pravljenje. Rana jesen je period godine kada se ili vraćamo starim navikama ili podvlačimo crtu i počinjemo ispočetka. Ako ipak malo više pripadate ovoj drugoj grupi, onda je ova zdravija verzija Cezar tortilje i te kako vredna pažnje.
Iako tortilje možemo konzumirati na million načina, ukoliko su vam već dosadili klasični recepti, veganska Cezar tortilja bi bio naš predlog.
Sastojci:
- 420g leblebija iz konzerve
- Jedna kašika maslinovog ulja
- 1/2 belog luka u prahu
- 1/2 crnog luka u prahu
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- Cezar dresing
- 1/2 šolje veganskog majoneza
- 2 kašičice kapara
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašičice senfa
- 1 čen mlevenog belog luka
- 1 kašika sveže mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice soli (po ukusu)
- 3-4 velika lista kelja – prethodno oprati, osušiti i iseckati
- 1 šolja šargarepe
- 2 pasirana avokada
Opciono – dodati malo limunovog soka i soli
How to: Cezar tortilja
Zagrejte rernu do 200 stepeni, nakon toga pomešajte leblebije sa maslinovim uljem i suvim začinima. Obložite pleh papirom za pečenje i stavite leblebije u pleh za pečenje. Pecite oko 20 minuta dok ne postanu hrskave smeđe i hrskave. Potom, operite listove kelja i dobro ih osušite tako da ne budu vlažni. Uklonite stabljike i iseckajte listove na manje delove. Stavite listove kelja u činiju i pomešajte sa Cezar dresingom. Zatim, uzmite tortilju, namažite namazom od avokada, dodajte narendanu šargarepu. Potom dodajte i leblebije i kelj. Umotajte tortilju i presecite je na pola.
Pro tip: Ovako pripremljena tortilja može biti i idealan obrok koji možete poneti na posao.
Foto: Unsplash, Instagram @vegan.tipsvn