It’s official – počela je jesen.
Dobrodošli u sezonu Timberland čizmi i kaloričnije hrane – nadamo se i pojačanih treninga. Za prvi dan jeseni naš odabir je zelena pasta sa tikvicama i spanaćem. Pastu po ovom receptu mogu da jedu i vegeterijanci, kao i oni sa intolerancijom na gluten.
Sastojci
Nakon što ste odabrali pastu koju preferirate, vreme je da krenemo sa pripremom sastojaka. Za zelenu pastu sa tikvicama i spanaćem potrebno vam je:
- 2 tikvice
- 1 ljubičasti luk
- 4 čena belog luka
- 1/2 šolje kokosovog mleka
- 1/2 iscedjenog limuna
- 1 šaka spanaća
- 1 šaka bosiljka
- svež parmezan (ili veganska verzija parmezana)
- so, biber, maslinovo ulje
Kako se priprema zelena pasta?
Skuvajte pastu, i ostavite 1/4 šolje vode u kojoj je skuvana sa strane. Oljuštite svoje dve tikvice i lepo iseckajte obe vrste luka. Dodajte maslinovo ulje u tiganj, i nakon što se zagreje ubacite tikvice i ljubičasti luk i držite na tihoj vatri dok ne smekšaju. Zatim dodajte i običan luk na par minuta a odmah za njim i kokosovo mleko.
Nakon toga dodajemo spanać i bosiljak, pa sve mešamo dok se ne sjedini. Smesu zatim prebacite u blender i dodajte 1/4 skuvane vode koju ste na početku sklonili sa strane. Počnite sa manjim dodavanjem vode i procenite, jer ne želite da sos bude previše vodenast. Izblendajte sve zajedno pa vratite zeleni sos na zagrejani tiganj, ponovo na tihu vatru. U tiganj zatim ubacite sok od limuna i svež parmezan, i na kraju skuvanu pastu. Kada prespete gotovo jelo u tanjir, preko možete da stavite svež bosiljak i još parmezana. Uživajte!
*Recept je preuzet sa IG profila @olivianocera
Foto: Instagram, Unsplash, Pixels