Izlet u Izlet[u]
Izlet u Izlet[u]

Izlet u Izlet[u]

Da su jednostavne priče sa prefiksom lokalno lično katkad najbolji recept za uspeh, slučaj je našeg današnjeg gastro zalogaja. Ovog puta uzimamo ga sa druge strane Dunava, dok uz dnevnu dozu kofeina uživamo u tim [ne]malim stvarima koje, sugerišu nam, život znače.

Put u Izlet danas je na Meni karti, a ovaj izlet pored kroasana i opasno dobre kafe, nosi sa sobom i teret košarkaške lopte, kao i put[eve] u nepoznato. Pored očiglednog, serviramo i istraživanje kroz razigrani duh radoznalosti, kolektiva i ideja koje spajaju segmente tradicije i novine, individualizam i kolektivizam, daleka putovanja i klupu u Dunavskom parku.

 

Izlet kao ideja.

Ideja o Izletu rodila se u Milanu – prve su reči našeg domaćina i idejnog tvorca kafeterije IzletStrahinje Miloševića koji je Parco Sempione izmaštao u svom Dunavskom parku. Na mestu jednog od trenutno najdražih novosadskih pinova, nekada je bio fast food kiosk – usputna stanica svih Vojvođana za siguran povratak kući nakon što sat otkuca 00:00. Danas, ono je postalo mesto koje novosadske komšije uvodi u dan, servirajući im [ pored kafe ] duh uživanja u trenutku, neretko smeštenog na ćebetu Dunavskog parka koji je sada neizostavni deo Izleta. Mi smo svoje ćebe uzeli i na njemu započeli ovonedeljnu vikend priču sa prefiksom lokalno, koju nam je iz prvog lica ispričao upravo Strahinja.

Izlet je mala komuna. Ovde se svi  znaju, javljaju jedni drugima. Možda deluje hipsterski, ali je zapravo vrlo domaćinski, opušteno i prijateljski. Kod nas ne postoji distanca između gosta i domaćina – svi su deo priče, bilo da sedite za stolom unutra ili na travi napolju.

Stolice iz Holandije, lampioni iz Budimpešte, mastan kroasan, igra i romantika [ na košarkaški način ].

U potrazi za pravim, masnim, francuskim kroasanom Strahinju je put naveo na mnoge lokacije širom sveta, gde je sposobnost da krade preneo na hvatanje detalja, kvaliteta i nečeg novog što je kasnije odlučio da ponudi svom rodnom gradu. Sa kvalitetom kafe Izlet ne pravi kompromis, ista je priča i sa ponudom peciva. Ipak, autentičnost ovog mesta ogleda se u enterijeru, koji je Strahinja kao zaljubljenik u isti sam projektovao i uredio, kao i u ljudima koji su sastavni deo njegove priče.

U maniru putnika sa mnogo milja u nogama, Strahinja je Izletu doneo personalizovani enterijer bez pravca, i sa, usudili bismo se da kažemo, malo romantike i mnogo suvenira iz antikvarnice iz Sintre, lampiona iz Budimpešte, šoljica iz Geteburga i pozorišnih klupa u kojima se danas pije prva jutarnja u Dunavskom parku.

Sve što sam na putovanjima video, a svidelo mi se, uneo sam u Izlet. On je kao ideja putovala kamperom i motorom sa mnom od Portugala do Švedske i putuje i dalje. Imam dobru percepciju, zapažam detalje, prisutan sam u trenutku. Šta da vam kažem  –  snašao se čovek od putovanja i zapažanja [ smeh ].

I dok je Istok [ za sad ] ostao nedosanjan, ljubav prema adrenalinu sa parketa preneta je na ideju o stvaranju nečeg, tada potpunog drugačijeg. Potez koji na početku nije imao dosta navijača, danas je utakmica koja je zasigurno oblikovala njegov život. Uživajući u pravljenju kroasana u satima kada ceo grad i dalje spava i konstantnom isprobavanju kafe, Strahinja doživljava zadovoljstvo koje, kako kaže, nije adrenalin košarkaških terena, već toplina i dinamičnost svakodnevnog rada s ljudima.

Da se Izlet nije prodao na kvalitet kafe, već na dobar duh i osećaj zajedništva, jasno je svima koji su barem jednom sedeli ovde. A da su uspešne priče i one u koje isprva niko nije verovao, dokaz je i upornost našeg glavnog aktera, koji je proputovao zanimljiv put da bi danas postao jedan od važnih činioca društvene scene grada na Dunavu. Svaki kutak Izleta odiše toplinom, spontano je i pažljivo uređen, kako bi se uklopio u prirodno okruženje parka.

Možda sam ja romantičar [ kaže vlasnik kroz osmeh ], ali ovaj kafić predstavlja ono što volim – mesto gde se mogu opustiti i uživati.

Cigla, komad stakla i miris cimeta, kao da podsećaju na to da je ovde život polako pleten od trenutaka u kojima dominiraju iskrenost i strast prema malim stvarima. Napravili smo kroasan koji bih pojeo bilo gde u Evropi – kaže Strahinja. Zato je priča o Izlet kroasanu i pain au chocolat, priča o kvalitetu i jednostavnosti koja kroz ukus sublimira globalnu gastro aferu sa primesom lokalnog DNA.

Sitnice koje vreme znače.

Primarni gosti Izleta su mame koje uživaju sa decom u parku, hedonistički putnici namernici u potrazi za malim finim zalogajima, kao i stalni gosti, komšije koji Izlet alarmom ulaze u svoj radni dan. Međutim, vikendom atmosfera dobija preokret – petkom se uveče serviraju kokteli, subotom se uživa uz vino sa Fruške Gore, a nedeljom se opušta uz knjigu i ćebence u parku. Idilična slika ovde je podešena na vreme koje akcentuje lepo ponašanje, šarm, stil, beskrajno autentičan humor i uživanje u sitnicama koje vreme znače. Zato se Izlet pozicionirao visoko na našoj lestvici kao mesto koje istovremeno budi čula, zaljubljuje, oslobađa, inspiriše, spaja nespojivo i nudi publici sa istančanim ukusom osećaj lepote i pripadnosti .

Uzmi ceger, kafu i domaći sok ili pak flašu vina i ćebe, pa napravi piknik u parku. Ovo nije jedan od onih saveta koje niko nije tražio, već deo Izlet iskustva i oprobanog recepta za sreću. Mi probali [ više puta ]. Mi odobrili [ svaki put ]. Naravno, i sa entuzijazmom prihvatili da ovaj fragment Novog Sada smeštenog na adresi Dunavska 22, nije tipično serviranje francuskog ubojitog gastro dvojca – dobre kafe i ukusnog kroasana. To je ideja da u centru grada mantru žuri[mo] polako uspevamo da sprovedemo i u praksi. I na taj način sebi bar na sat, dva dozvolimo da usporimo u oazi mira, koja svom iskustvu uz kalorijski sufict dodaje i šmek Vujoševićeve škole humora, serviranog uz estetiku ličnog, nekonvencionalnog enterijera i domaće kašičice prozora u svet, koji ovog puta pakujemo za poneti.

Et voilà! Ed ecco! Iliti do sledećeg viđenja i decembra koji miriše na tek ispečene kroasane, cimet i doslikan Izlet portret, koji ovog puta bojimo u crno snežno belo.

Učitati još
Zatvori