Otvaram plavu svesku, ne postoji ni jedna knjiga koju sam listala, ni jedan zapis ili slika koji sam dodirnula, nežnije ili sa više pažnje. Plava sveska je dugo u našoj porodici, ne predugo, ali dovoljno da se nazove nasleđem. Pisala ju je moja baka Leposava, mamina mama. To vam je jedna obična plava sveska, požutelih ispisanih stranica, uredno rukopisom jedne seoske dame, domaćice, majke. Datum na stranici je 14. februar 1964. Petak, na meniju je džigerica u crnom vinu. Ispod recepta je zapisano:
„Danas je sveti Trifun, dan vinogradara, nama u kući omiljen i rado slavljen. Hvala Bogu i slava mu, vinograd nam je lepo rodio, Mita je prskao plavim kamenom, a nije bilo ni grada ove godine. Biće nam lepog vina, a šira je lepe boje. Svetomir je najavio da ženi sina, pa se eto imam još čemu radovati. Eto toliko od mene za danas, idem zgotoviti ručak. Milena i Milan su otišli da gledaju pripreme za vašar, pa ću stići da napravim i pitu sa višnjama, bez da mi ta mala buši testo preko stola.“
Međutim..
Ali, zar to nije divno?
Volim ljubav.
Srećna vam ljubav.
Džigerica u crvenom vinu
- 1kg pileće džigerice
- 1 veća glavica crnog luka
- 5 češnjeva belog luka
- 1dl crvenog vina
- 50 gr masti (može i ulje)
- biber, so, bosiljak, peršun po ukusu
Foto: IMDb