Počinje decembar – a to znači da je praznični mode on. Kako to obično biva, ovaj period godine rezervisan je za osvrtanje na minule mesece i rekapitulaciju onoga što smo postigli, ali i postavljanje novih ciljeva za narednu godinu. U tom duhu, organizovali smo Journal Xmas Dinner! Time smo započeli sezonu slavlja na najbolji mogući način – uz saradnike, partnere i prijatelje koji su obeležili Journal godinu na izmaku. Za nas je 2023. godina bila posebno važna, zbog čega smo želeli da se osvrnemo na uspehe i ostvarene ciljeve sa ljudima koji su tome doprineli.
Beli dvor je za to poslužio kao savršena scenografija, čime je ekskluzivni Journal Xmas Dinner postao elegantna svečanost i jedinstvena večera koja će dugo ostati upamćena. Kako to obično biva, za novogodišnju večeru neizostavni su crveni stoljnaci brenda Merla, a koji su da učine čitavu dekoraciju nalik na one iz omiljenih Christmas filmova. Da celokupna atmosfera dodatno podstakne praznični duh, postarala se beogradska cvećara Merci.
Zahvaljujući Tesla Palace shuttle automobilima, sve zvanice stigle su na vreme na naš prvi Journal red carpet. Uz piće dobrodošlice Eclater iz Vinarije Zvonko Bogdan, na crvenom tepihu zvanice su dočekali Vladimir Gašić i Anastasija Grujić sa mikrofonima, kako bi im postavili nekoliko zanimljivih pitanja, što je učinilo celu svečanost dodatno uzbudljivom.
Muzički nastup za pamćenje
Kao i obično, muzički spektakl je neizostavni deo svakog dobrog Journal partyja. Ovog puta, publika je uživala u poznatim pesmama trenutno jednog od najtraženijih izvođača sa ovih prostora. Matija Cvek priredio je nezaboravan nastup, a taktovi poznatih numera bili su savršena pratnja prazničnom raspoloženju i atmosferi koja je sa njegovim izlaskom na scenu dodatno oživela. Zvanice su zatim nastavile đuskanje uz Leu Davogić za DJ pultom.
Među brojnim zvanicama, bili su i Marko Nastić, Vesna Jerković i Nikola Alempijević.
Kosmaj Residence by Tesla Palace
Zvanice su pristigle na Beli dvor u shuttle automobilima koje je obezbedio Kosmaj Residence by Tesla Palace, a što je učinilo čitav događaj ekskluzivnim i posebnim. Kosmaj Residence by Tesla Palace mesto je na kom se tradicija spaja sa modernim vremenom. Ekskluzivni stanovi na Kosmaju pružaju nezaboravan doživljaj i opuštanje u prirodi. Sa jedne strane, okruženi su manastirima, dok su istovremeno na raspolaganju najsavremeniji sadržaji, sportske aktivnosti, ali i magija bioskopa pod zvezdama. Dom u Kosmaj Residence by Tesla Palace nije samo stan, već oaza mira i savršeno utočište u kom se luksuz i priroda spajaju u jedno.
Praznični meni
Kako dolikuje svakoj prazničnoj trpezi, tako je i naša na Journal Xmas Dinner-u predstavljala pravi užitak za sve ljubtelje dobre hrane. Na samom početku usledilo je hladno predjelo koje je uključivalo Martex Njeguški pršut, suvi crnogorski pršut veoma cenjen među poznavaocima dobrog ukusa. Hladno predjelo pored rosebeefa, kao i sireva brie, edam i gorgonzola, uključivalo je i bruskete sa musom od Mardešić jadranske sardele u suncokretovom ulju.
Raznovrsni meni i specijaliteti kreirani su tako da svako od zvanica može uživati u najukusnijim delicijama, ali i da otkriju nove jedinstvene, ukuse.
Mardešić
Za gastro užitak na Journal Xmas Dinner-u i dozu mediteranskog ukusa pobrinuo se Mardešić, koji je obogatio meni specijalitetom u vidu jadranske srdele u suncokretovom ulju. Mardešić je šarmantni simbol hrvatske tradicije ribarstva, a njihova proizvodnja zasniva se na preradi riba isključivo iz Jadranskog mora, koja je bogata proteinima i predstavlja optimalan prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. Zbog netaknutog mora iz kojeg dolazi, ova je riba ukusna i zdrava, a zbog brze i stručne obrade, zadržava fantastičnu strukturu i omogućuje gastronomsko iskustvo kakvo na stol mogu donijeti samo izvorne i prirodne namirnice.
Martex
Za ljubitelje tradicionalnih prazničnih ukusa, specijaliteti na meniju bili su upotpunjeni Martex crnogorskim pršutom. Suvi crnogorski pršut je veoma cenjen među poznavaocima dobrog ukusa. Tradicionalna receptura bez veštačkih dodataka i konzervanasa očuvana je kako bi se zadržala prepoznatljiva aroma, tekstura i ukus. Dovoljno usoljen, svaki zalogaj pruža bogat ukus crnogorskog svinjskog pršuta. Tradicionalna tehnologija, koja podrazumeva usoljavanje mesa čistom morskom solju, ograničeno dimljenje isključivo na dimu bukovog drveta filtriranom kroz kamene ploče, sušenje na čistom vazduhu minimum 12 meseci, garantuje neponovljiv kvalitet i jedinstveni ukus.
Frikom
Kako nijedna praznična trpeza ne može da prođe bez zimske poslastice, tako ni na Journal Xmas Dinner-u nije izostao idealni zimski dezert, direktno iz Frikom frižidera. Zvanice su uživale u dva dobro poznata proizvoda iz njihove bogate ponude sladoled torti. Markova tortica je sladoled ukusa čoko-biskvita obogaćen prelivom ukusa čoko-lešnika sa dodatkom vafela i komadića lešnika, a sladoled bele čokolade i lešnika obogaćeni su karamelizovanim komadićima lešnika, preliveni prelivom ukusa bele i mlečne čokolade i lešnika. Laganica tortica je sladoled ukusa testa i lešnika obogaćen karamelizovanim komadićima badema i prelivom maline, sladoled ukusa creme brulee i lešnika obogaćen karamelizovanim komadićima badema preliveni prelivom maline i ukusa vanile.
Praznična karta pića
Vinarija Zvonko Bogdan
Prvi Journal Xmax Dinner otvorili smo specijalnim pićem dobrodošlice kojim smo poželeli ugodnu večer svim gostima. Penušavi gastronomksi prvenac Vinarije Zvonko Bogdan, Eclater Blanc de Blanc, našao se u ulozi jedne od najvećih atrakcija večeri s obzirom na to da je penušavac premijerno predstavljen na našem Journal Xmas Dinner-u. Pažljivo uzgajano grožđe baš za ovu priliku odležalo je pet godina kako bi Eclater prirodnom fermentacijom dobio na svom odvažnom karakteru i, baš kako mu ime kaže, preplavio sva čula. Zvanice su uživale i u tri vrste vina iz Vinarije Zvonko Bogdan – Pinot Grigio, Chardonnay i Život teče.
Podrum Palić
Iz ponude Podruma Palić, na našoj karti pića našao se Sinner Dry Gin – nova zvezda koktela, koji vraća tradicionalni i prepoznatljiv ukusu pravog džina. Tu je bila i Baraba premium rakija od šljiva i od kajsije, rakija premijum kvaliteta, stvorena samo od najboljih plodova iz voćnjaka Podruma Palić, kao i Gorshtak Bitter i Vinjak VSOP, pažljivo odabran blend vinskih destilata od najfinijh sorti belog grožđa, odležalih pet godina u bradima od francuskog hrasta.
Jack Daniels & Finlandia
Nisu izostali ni kokteli koji su pripremljeni kombinovanjem različitih ukusa Jack Daniels viskija i Finlandia vodke sa drugim side drinks poput tonika. Zvanice su do kraja večeri uživale u koktelima kao što su Jack & Coke, Jack Daniels Apple & Tonic, Jack Daniels Honey & Tonic, Finlandia & Tonic, Finlandia Grejp & Tonic. Pored toga, gosti su se poslužili i čistim Jack Daniels i Jack Daniels Honey viskijem.
Somersby
Somersby 0,0% Mandarina je novi osvežavajući ukus bezalkohola u kojem su uživali gosti Journal Xmas Dinner-a. Ovaj pitki ciderj edinstveno balansiranog ukusa krasi umerena slatkoća sa neodoljivom aromom. Njegova intenzivna narandžasta boja, penušava tekstura i optimistična aroma pokrenuće talas dobre energije koja ne poznaje vremensko ograničenje. Za sve ljubitelje dobre zabave, za one koji vole da se opuste i da uživaju u dobrom društvu Somersby je pripremio recept koji predstavlja idealan balans sočnih i zrelih mandarina, koji je najbolje poslužit i u hladnoj, staklenoj čaši, punoj leda.
VODAVODA
Za osveženje u predahu od plesanja, pobrinula se VODAVODA. Njen sastav idealan je za postizanje ravnoteže minerala u telu. Stvara prirodan balans u organizmu i blagotvorno deluje na zdravlje – zato je idealna za sve vrste i može se piti bez ograničenja.
Grand kafa 100% Arabica
Kada je bio potreban boost energije, zvanice su uživale u jedinstvenom ukusu Grand kafe. Pažljivo odabrana srednje do jače pržena zrna sorte arabika daju bogat i sofisticiran doživljaj namenjen potpunom uživanju. Grand kafa 100% Arabica je Gourmet kafa bogate teksture i jedinstvenog ukusa sa naglašenim slatkastim i čokoladnim aromama namenjena strastvenim ljubiteljima kafe, istančanog ukusa.
Na kraju, veliko hvala želimo da uputimo svim sponzorima i saradnicima koji su pomogli u realizaciji prvog Journal Xmas Dinner-a:
Mardešić, Martex, Frikom, Podr
Zahvaljujemo agenciji Alert, S&Friends i FinalCut na organizaciji Journal Xmas Dinner-a, kao i Skymusic Production-u.
Zahvaljujemo i svim sponzorima i saradnicima koji su omogućili realizaciju Journal Goody Bag-a: Vichy, Keune, Bioderma, dm i brend Alverde, Syoss, InstaGra
Pogledajte ko je sve posetio prvi Journal Xmas Dinner
Muzički spektakl na prvom Journal Xmas Dinner-u: Pogledajte ko je nastupao
Prvi Journal Xmas Dinner obeležile su najbolje gastro delicije i pića
Zavirite u Goody Bag ovogodišnjeg Journal Xmas Dinner
Journal Xmas Dinner navigacija: Ekskluzivna vožnja do Belog dvora
Foto: Monika Pavlović, Jakov Simović, Boško Karanović, Milan Petković, Dragan Mujan, Dalibor Danilović, Jelena Branković, Vesna Lalić