Pita od jabuka i cimeta za večite hedoniste; vratiće vas u detinjstvo i pokazati vam sve čari zimskih poslastica. Idealan recept za ljubitelje cimeta i voća.
Donosimo vam jedan lep praznični recept koji odlično ide uz čaj ili kafu. Aromatičan kolač od jabuka koji se topi u ustima, bogatog ukusa i teksture a predlažemo da pripremite i kuglu sladoleda od vanile.
Sastojci:
- 650 g jabuka
- 120 g putera (ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekša)
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 3 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sitno naribane limunove kore
- 0,5 kašičice cimeta
Priprema:
U činiji pomešajte puter i šećer da dobijete homogenu masu dok se šećer ne istopi. Zatim polako i postepeno umešajte jaja, a onda dodajte prethodno narendanu limunovu koru, kašiku vode i na kraju brašno i prašak za pecivo.
Sve dobro izmešajte kako biste dobili jednoličnu i glatku smesu.
Okrugli pleh podmažite puterom i obložite papirom za pečenje, u njega sipajte pripremljeno testo i špatulom ravnomerno rasporedite po celoj površini.
Jabuke operite, i uklonite peteljke i jezgro. Isecite ih na kriške i pospite cimetom, pa ih rasporedite svuda po testu.
Gornji deo pite dekorišite po želji testom ili preostalim komadićima jabuke.
Pecite oko 30 – 40 minuta na temperaturi od 180°C.
Kada je kolač ispečen, sačekajte da se malo prohladi, po želji pospite prah šećerom i poslužite.