Za vreme lockdowna svi smo bili prinuđeni da pronađemo nove načine druženja, a svaki izlazak u prirodu i kontakt s ljudima počeli smo više da cenimo. Upravo u tim trenucima, dve prijateljice iz Dubrovnika došle su na ideju da pretvore svoj omiljeni načina druženja u mali brend koji će isto omogućiti i drugima. Tako je nastala Koshara, hedonističko piknik iskustvo koje gostima osigurava najlepši provod; uživanje u prirodi, hrani i piću s najbližima, a sve prilagođeno njihovim željama. Devojke iz Koshare promovišu piknik kulturu i, naravno, trude se da svako iskustvo učine personalizovanim, posebnim i nezaboravnim.
- Možete li nam ukratko predstaviti Kosharu – koji je koncept i šta sve radite?
Koshara je jedinstveno piknik iskustvo. Koncept Koshare omogućava gostima uživanje u hrani i piću u prirodi, u intimnom i pažljivo pripremljenom okruženju. Ono što želimo da ostvarimo našim projektom jeste da podstaknemo ljude na druženje u prirodi, daleko od gradske vreve, gužve i stresa, i da na kraju dožive personalizovano i posebno iskustvo koje će dugo pamtiti – mi pripremimo hranu, postavimo udobno ćebence, a na gostima je da dođu, opuste se i bezbrižno uživaju u finoj hrani, piću i dobrom društvu. Cilj samog projekta je, naravno, i da se poveća svest o dobrobiti boravka u prirodi i da se osvesti važnost lokalno pripremljene hrane i namirnica, kao i održivog turizma.
- Ko stoji iza Koshare, kako je došlo do cele ideje?
Iza Koshare stoje dve prijateljice – Lucija Tomašić Šarić i Petra Vuletić. Lucija je poslastičarka koja iza sebe ima bogato radno iskustvo u vrhunskim restoranima, a Petra je studentkinja odnosa s javnosti s radnim iskustvom u turizmu. Do ideje je došlo spontano – u nedostatku opcija za druženje, za vreme lockdowna smo s prijateljicama organizovale piknik druženje. Nama je to bio super doživljaj, a dobile smo i puno pozitivnih komentara. Usudile bismo se reći da u Dubrovniku piknik kultura nije postojala, ljudi jednostavno nisu imali naviku da idu na piknik, i svima je ta naša ideja izgledala zanimljivo i atraktivno. Lucija i ja smo odlučile da spojimo naša znanja i ponudimo piknik doživljaj – i nastala je Koshara.
- Šta je potrebno za savršen piknik? Šta se krije u vašim košarama?
Za savršen piknik je najvažnije dobro društvo! A da bi druženje bilo još bolje, mi pripremimo slatke i slane zalogaje, vino i sokove. Takođe, postavimo piknik ćebe s puno jastuka za udobnost, stočić i sav pribor i detalje koji bi mogli zatrebati.
- Šta je od hrane i pića u ponudi?
Prošle godine smo imali širu ponudu, gosti su mogli da biraju između šest tematsko različitih Koshara. Ideja je bila da ponudimo više opcija i vidimo kako gosti reaguju na njih, a za ovu godinu osmislile smo jednu „ultimativnu” Kosharu koja sadrži sve ono što se pokazalo da je gostima omiljeno. Glavna zvezda Koshare je definitivno Charcuterie tanjir s domaćim sirom i suhomesnatim proizvodima, namazima, krekerima od ruzmarina i sourdough hlebom. Slani zalogaji uključuju kroasan sendviče i nutritivnu gourmet salatu koju prilagođavamo sezonski dostupnim namirnicama. A da se zasladite, u Koshari možete pronaći sveže voće i Lucijin čokoladni brownie. Gosti mogu da biraju crno, belo ili penušavo vino – a za balans tu je prirodna limunada. Ova ponuda uvek može da se prilagodi željama gostiju, jer je naš naglasak na personalizovanom iskustvu.
- Koje su sve lokacije dostupne?
Kao najpopularnija mesta za piknik pokazala su se ona s pogledom na Stari grad, pa smo ove godine odlučile da proširimo ponudu i pokažemo gostima nešto malo drugačije. U Dubrovniku se većina turizma odvija oko starog gradskog jezgra, ali mi želimo da ukažemo na to kako i u okolini grada ima predivnih mesta – tako da nam je plan da ponudimo piknik u Komolcu, u vrtu letnjikovca Sorkočević. Takođe, nama su posebno dragi piknici uz more, u vreme zalaska sunca, to je ipak jedno posebno iskustvo.
- Za koje događaje vas se najčešće angažuju?
Piknik se pokazao kao idealno iznenađenje. Smatramo da je naša posebnost to što možemo da stvorimo posebno okruženje na neočekivanim mestima. Mnogo volimo da budemo deo iznenađenja i vidimo oduševljenje na licima, a ponekad i koju suzu radosnicu. Prošle godine imali smo i dve piknik prosidbe, što nam je bila posebna čast da organizujemo. Često radimo i piknik rođendane za grupe
prijateljica. Piknik klijentela je različita; od ljubavnih parova, prijateljica, maj i kćeri, roditelja s decom. Svi vole piknik.
- Kako se kreću cene angažmana?
Cena zavisi od želja gostiju. Početna bazna cena iznosi 400 kuna, a sve naravno zavisi od personalizacije i prilagođavanja željama klijenta.
- Jeste li zadovoljni odzivom? Kakvi su utisco nakon piknika?
Jako smo zadovoljne! Turističke agencije na dubrovačkom području odmah su prepoznale našu ponudu, a gosti su uvek veoma zadovoljni jer nudimo nešto drugačije od klasične večere u restoranu, ceo doživljaj i potpuno drugačije iskustvo. No, ono što je nama posebno drago jeste veliki odziv domaćih ljudi koji biraju Kosharu kao poklon, iznenađenje ili način proslave posebnih datuma. Takođe, raduje nas kad vidimo ljude iz Dubrovnika koji idu na piknik u svom aranžmanu, ne znamo da li je naš mali projekat razlog za to, ali upravo to je naš cilj – da podstaknemo ljude da što kvalitetnije provode slobodno vreme, s naglaskom na održivosti i uživanju u dobrom društvu i dobroj hrani.
Piknik možete dogovoriti preko njihove službene web stranice.
Foto: Leonarda Fabris, Koshara