Hladniji dani bude želju za toplim jelima, zbog čega ćemo sve češće kod pripreme obroka razmišljati u tom pravcu. Samo neka bude toplo i što bi neki voleli da kažu, na kašiku.
Mi smo spojili ta dva, toplo i na kašiku a još bismo dodali i zdravo!
Ovaj potaž poručuje – Hello december.
Šta vam je potrebno za potaž:
- 500 g očišćene bundeve
- 2 manje jabuke
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašike suvog biljnog začina
- so, biber
- mleveni muskatni oraščić
- 2 kašike prepečenih semenki bundeve
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- Priprema:
- Bundevu presecite na pola, izvadite semenke i stavite na pleh obložen papirom za pečenja. Uz nju stavite jabuke prerezane na pola, prerezan luk i čena belog luka.
- Nakapajte maslinovim uljem, prekrijte folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 40 minuta, odnosno dok meso bundeve ne omekša. Meso bundeve izvadite kašikom, pa ga zajedno sa jabukom, lukom i belim lukom izgnječite u pire. Stavite ga u posudu za kuvanje, dodajte vodu da dobijete željenu gustinu, suvi biljni začin, so, biber i muskatni oraščić.
- Zagrejte do ključanja, pa kada provri, kuvajte nekoliko minuta. Toplu čorbu poslužite posutu prepečenim semenkama bundeve i peršunom.
Ovaj potaž povratiće vam energiju izgubljenu tokom hladnijih zimskih dana i podići raspoloženje svojim specifičnim ukusom. Ako niste ljubitelj pikantnih recepata savetujemo vam da izbacite muskatne orašiće da biste postigli neutralniji ukus.
Prijatno!
Foto: Pexels