Journal Insider: Zanzibar je blago koje čuva Tanzanija
Journal Insider: Zanzibar je blago koje čuva Tanzanija

Journal Insider: Zanzibar je blago
koje čuva Tanzanija

Zanzibar zaslužuje nekoliko epizoda  Journal Insider ali danas ćemo pristupiti generalno celom ostrvu. Odlučili smo se za ovaj pristup jer se iskustva putnika i putnica ekstremno razlikuju u zavisnosti gde su bili. Postoji nebrojeno odličnih ponuda za odlazak na Zanzibar, gotovo u svako doba godine. Praktične savete za put i kratak rečnik Svahilija sačuvaćemo za neki drugi tekst – ovde su samo krasote i uživanje.

Naravno, kao i do sada Journal Zanzibar je pravi vodič u kome će se naći ono što ne možete videti svuda, i nećete pročitati u prospektima agencija ili pri google potrazi. Sigurni smo da svako može pronaći svoj razlog da poseti ovo fascinantno afričko ostrvo koje je deo predivne Tanzanije o kojoj ćemo posebno pisati. Krećemo se utabanim stazama ali vas inspirišemo da sami pravite svoje Google Maps koje ćete deliti sa drugima. I sa nama, zašto da ne?

 

Savršeni odmor Foto: Ákos Helgert on Pexels
Kristalno more i beli pesak - sve što želimo mi sa kontinenta Foto:Andre Abreu on Unsplash
Nungwi Foto: Dmitry Limonov on Unsplash
Zanzibar ima bogatu kulturu iako to mnogi ne znaju Foto: patrick mueller on unsplash
Ali je i mesto bajkovitih rizorta Foto: humphrey muleba on unsplash
Mesto bez asfalta i kanalizacije Foto: lična arhiva
Divlja gradnja i bezakonje je na samo korak od idile, i njen je sastavni deo Foto: lična arhiva

Sve zavisi od meseca | zašto vam to niko nikad nije rekao

Zanzibar je ostrvo između Tanzanije kojoj – još uvek – administrativno pripada i nepreglednih prostranstava Indijskog okeana. Znamo, svi smo učili u školi o tome da gravitacija meseca utiče na plimu i oseku, ali nismo baš susreli često situaciju da povlačenje vode može biti tako dramatično. Da biste odlučili koji grad, mesto ili deo ostrva želite da posetite – ključno je pozabaviti se plimom i osekom.

Da se razumemo, Zanzibar je prelep svakako. Ali na popularnim plažama istočne obale kao što su Paje ili Jambiani, Dongwe ili Pingwe – oseke su ogromne. Šta to znači? U proseku 12 sati svakog dana more je udaljeno 5-10 km od plaže, ili onoga što je od nje ostalo. Ako želite žurke ili kupanje na bazenu, birate taj deo. Ako želite kupanje u moru birate sever ili druge delove. Raspitajte se!

Priroda je razlog zašto mnogi odlaze u Zanzibar Foto: mariola grobelska on unsplash
The Rock kad je oseka. Foto: Patrick Mueller on Unsplash
The Rock kad je plima. Foto: lična arhiva

Restoran The Rock | nije vam neophodno

Najbolji primer je popularni restoran The Rock koji je nekada ostrvo a nekada je na kopnu. Priznaćete – razlika je ogromna. Ako idete na istočnu stranu ostrva tide times ili dnevni raspored plime i oseke je vaš najbolji drug. Odsesti ili večerati u restoranu The Rock je prestiž.

Sa druge strane, The Rock restoran – u kome treba da se najavite ranije krije neverovatan paradoks. Mnogo lepši je spolja nego iznutra. Iznutra je krajnje jednostavan, stolovi su nabijeni jedan do drugog a pogled nije spektakularan. Hrana je lepa ali prosečna – i zaista niste došli u Zanzibar da jedete italijansku kuhinju.

Pogled iz čuvenog restorana Foto: The Rock
Mnogi ne znaju da je The Rock italijanski restoran Foto: The Rock
Pogled iz restorana Foto: The Rock promo
Raspored sedenja Foto: The Rock promo

Ljudi | sve što treba da znate

Ljudi su možda, uz životinje najslikanija uspomena sa Zanzibara. Iako svaki vodič ljubazno po 1000 puta kaže: Molim vas, nemojte slikati ljude bez pitanja, posebno nemojte fotografisati decu. Avaj! Kako se drugačije može dočarati jedno mesto – ako se ne prikaže svakodnevni život ljudi.

 

 

Život žena u malim mestima širom ostrva Foto: Giacomo Berardi on Unsplash

U kontekstu Zanzibara to znači da će ljudi ulaziti u skromne domove meštana i fotografisati njihov „autentičan“ život. Zamislite samo to u Beogradu – hiljade turista koji zadiru u privatnost. Ne treba zaboraviti da su Tanzanija i Zanzibar visoko patrijarhalne i islamske zemlje – u kojima se žene često pokrivaju od detinjstva – upravo radi zaštite privatnosti.

Imajte meru i fotografišite ljude ako morate – za svoju privatnu arhivu koja neće naškoditi nikome.

Stone Town Foto: javi lorbada

Šta činiti?

Alternativa ovoj štetnoj praksi masovnog turizma je uspostavljanje stvarnog kontakta sa ljudima. Moguće je uključiti se na hiljadu i jedan način u finansiranje školstva ili zdravstva ne samo ove već svih dalekih zemalja. Ne uključujmo se u ekonomiju ove zemlje koristeći odsustvo svesti o pravima, zloupotrebljavajući divan i otvoren narod koji se raduje razgovoru, puno zna i želi da deli.

Druga alternativa je dobijanje profesionalne dozvole za slikanje portreta ili fotografisanje tako da se ne može otkriti identitet, ili neka vrsta razumne novčane nadoknade ljudima. Naravno, sve može i bez toga, ali samo zato što ljudi Zanzibara najčešće ne poznaju svoja prava, GDPR i posebno pravo na privatnost i nikada vas neće tužiti. Od vas zavisi.

 

Masai ratnici iz podnožja kilimandžara uglavnom su prodavci suvenira Foto: bryony elena on unsplash
Posebno je važno misliti o privatnosti devojčica Foto: alessandro russo on unsplash

Zalazak sunca | svetkovina koja se slavi svaki dan

Ok – niko mi nije rekao da svakodnevni događaj kao što je zalazak sunca može biti razlog za slavlje. U Zanzibaru sam to naučila i prihvatila. Sunce je život ali sunce donosi i užasno vrele temperature tokom dana. Napolju je samo onaj ko mora. Kada sunce zađe – a to je u zimskim mesecima (naše leto) oko 6:30 – nastaje fešta.

Zalazak sunca je spektakl Foto: Jasmina Ajkic on Unsplash
Foto: Mats havia

Mladi muškarci skaču u vodu sa molova ili plaže i to je atrakcija za turiste. Tu je čitav niz životnih praksi koje se odvijaju – pijaca hrane oživi, svi odlaze u kupovinu, jede se, peva ili slavi.

Dugo prepričavan običaj skakanja u vodu pri zalasku sunca Foto: Kaspars Eglitisu on Unsplash

Ribari donose svežu ribu. Plažni barovi ovo vreme koriste za žurke, okupljanja i priredbe uz vatru. Sav svet, poput čudesnih noćnih stvorenja dobija novi talas energije. Jedino o čemu treba voditi računa su komarci koji se isto tako bude čim sunce kreće da zalazi. Zato sredstvo za komarce – i pravo u selo, grad, pijacu, ulicu, plažu!

Ribarski brod sa ulovom dana dolazi u sumrak Foto: Patrick Mueller on Unsplash
Žurka na plaži često je uz vatru Foto: lična arhiva

Ostrvo začina | upoznajmo ukuse Zanzibara

Zanzibar u prevodu znači ostrvo začina. Možemo ali i ne moramo raspravljati kako je ovo mirno ostrvo zaštićeno od jakih morskih struja bilo idealna luka za trgovinu – pre svega robovima ali onda i svim blagima Afrike. Među njima su i začini. Ako postoji šansa da u okviru boravka na ostrvu posetite farme začina, učinite to. Ne samo da ćete po prvi put videti biljke od kojih nastaju praškaste mešavine koje svakodnevno koristimo – već je moguće upoznati se i okusiti uobičajene i nove ukuse – tamo gde oni nastaju.

cimet kao začin Foto: Rens D on Unsplash
cimet je u stvari jako visoko drvo Foto: Uriel Soberanes on Unsplash

Voće i povrće | raj, raj, raj

Jednostavno neprepričljivo. Pod obavezno je probati kokos, soursop (graviola, guanabana), mango i passion fruit (maracuja, chinola). Super je kupovati na pijaci i kao kod nas pitati domaćina da bira voće za vas da se ne biste cimali time koje je zeleno koje prezrelo. Preporučuje se radi bezbednosti, jesti prvo svo voće koje ima priodan omotač (kao banana) ali za 3minuta na pijaci nećete moći da odolite bilo čemu.

Od povrća bamija – i oni je zovu isto. Mislim da je vredno posvetiti ceo serijal tekstova u Journalu voću i povrću tropskih krajeva kao i receptima koji od njih nastaju.

graviola - priča se da leči rak, i ako to nije slučaj - obavezno probati ukus je između kruške i jagode i samog raja foto: oscar ivan esquivel arteaga on unsplash
afrodizijak koji ne treba propustiti, zove se isto kao kod nas eng. Ocra Foto: sandip kalal on Unsplash

Zanzibarski street food

Kada sunce zađe mnogo je lakše prepustiti se čarima ukusa. Zanzibarski street food je toliko širok pojam da je neprepričljivo. Imate sve od zanzibarske pice (nepreporuka) preko nadaleko poznatih palačinki sa varijetetima preliva do sve hrane sveta. Pečeno pile ili burger. Poke bowl ili ražnjići od ribe ili mesa. Iako bismo na prvu pomislili da se u Zanzibaru jede puno ribe – upravo je pile i pirinač osnova kuhinje. Tu su i sve druge vrste mesa sem svinjetine.

Burgeri su popularni kao svuda u svetu. Primetno je da nema pekara iako zanzibarska kuhinja koristi fenomenalne vrste brašna od najrazličitijeg voća i ima sve od krofni, preko uštipaka, listića, palačinki i hleba.

u zalazak sunca izlazi se na večeru Foto: lična arhiva
street food varira i moguće je pronaći ponešto za svakog Foto: lična arhiva

Imamo li preporuku?

Ako biste pitali za preporuku restorana ulične hrane – to je Zenji u Stone Townu, odnosno Zanzibaru, glavnom gradu ostvrva Zanzibar. I egzotika i sasvim obična hrana, fenomenalni sokovi, nema potrebe da istražujete puno i rizikujete kada Zenji pruža sve od Zanzibarske ponude.

Kafana na magistrali | big YES

Kafanu krajputašicu možete prepoznati po dve glavne odlike – ima otvoreni roštilj napolju obrću se pilići i unutra ima mesta za sedenje u klimatizovanom prostoru. Uvek gužva i čeka se u redu – važno je da unapred odlučite da uračunate i najavite. Stolovi se ne čekaju ali kada ide veća ekipa važno se najaviti. Kako govorimo o selima kraj puta – to za vas znači da najavi lokalni vodič jer je mala verovatnoća da neko u seoskoj mehani zna engleski.

Naravno da ima takozvani à la carte (jela po porudžbini) ali u većini tih mesta je posluženje buffet ili „švedski sto“ na srpskom. To je jedinstvena prilika da se probaju lokalna kuvana jela, odlično spremljena jer je promet ogroman.. Zaposleni rade samo za šankom i vlada samoposluživanje i ali nije neopisiv haos jer su ljudi pristojni i normalni (sem kadkad turista) a hrana i voda se poštuju.

 

Hrana ne izgleda spektakularno – ali to neka vas ne zavara, neka od naših omiljenih jela su braon i ružna a opet ih volimo. Sveže salate treba izbegavati jer su retki restorani koji vodom za piće koja je skupa detaljno peru i dezinfikuju povrće koje je prilog.

Sve na bazi karija je fenomenalno i nije prezačinjeno niti ljuto foto: kitungwa restaurant
Fenomenalno jelo od bamije i zelenog paradajza u jednom restoranu kraj autoputa Foto: lična arhiva

Open food market | big NO

Izgleda bogovski! Baš onako lokalno kako ljudi vole da zamišljaju. Ražnjići, čuvene slatke palačinke, krompiri i krtole svih vrsta (guglujte: Tapioka) kečapom i majonezom/ljutim ajolijem… Slatkiši i slaniši. Ali ne. Big NO.

Napolju je stalno ogroman broj stepeni. Muve lete svuda i ljudi mašu lišćem banane da ih oteraju ali ne mogu da postignu. Prašina se diže, svi viču. Svuda je neopisiv haos. U sumrak kad je najluđe – još su i komarci u rojevima.

Jednostavno ne želite da jedete hranu koju ne znate šta je na ulici ili u parku. Ništa nije predviđeno baš za turiste i veoma je glupo razjašnjavati se pola sata šta je šta a sve isto ili vrlo slično izgleda. Ili možda želite?

Otvoreni noćni market hrane Forodhani Gardens, Stone Town Foto: Ulrich Doering Alamy / Profimedia

6 Degrees South | gastronomski neotkriveni raj

Pored street food restorana koji su pravo rešenje za glad, tu su i gastronomski eksperimenti. Upravo jedan od takvih restorana je 6 Degrees South koji pruža mogućnost staloženog uživanja u zalasku sunca uz simfoniju ukusa. Kada govorimo o Zanzibaru, zaboravićemo Michelin ocene jer se restorani najvišeg ranga nalaze u luksuznim hotelima koji su najčešće franšize. Isti kao svuda u svetu.

Journal je tu da napravi kompromis i predstavi istinsko uživanje ali nikako na štetu kvaliteta. Može se reći da 6 Degrees South može zadovoljiti sve ukuse. Jedno od retkih mesta gde je moguće plaćati karticom – ali plaćanje smartphonom nije moguće. Naravno, ne razgovaramo o cenama, ali ono što možemo reći je da je u odnosu na Evropu i Ameriku – stvarni gastronomski raj.

 

Ceviche serviran na ledu Foto: lična arhiva
Gornja terasa je spektakularno mesto za zalazak sunca foto: Instagram @6degreessouth_znz

Sve terase ikad | Zanzibarski raj

Restoran 6 Degrees South gleda direktno na more i ima dva dela – donju i gornju terasu kao i unutrašnji deo. Ali svaka terasa svakog restorana, kafića, hotela i zalogajnice je mesto gde želite da se nađete. Bar jednom.

Uvek postoji dnevna ponuda jela ali mi vas ohrabrujemo da istražite. Svakako izbor vina treba da bude lokalni – a kad kažemo lokalni mislimo Južna Afrika, to je najbliže odličnom vinu. Znamo da su najbolji penušavci iz Šampanje, ali to znanje ostavljamo kod kuće.

Alkohol nije dobrodošao u većini mesta na Zanzibaru, jer je u islamskim zemljama striktna politika, ali restorani namenjeni turistima čine izuzetke. Tako je i sa plažnim barovima. Ako tražite mesto za detox – to je definitivno Zanzibar jer su bezalkoholne alternative apsolutni raj.

Noćni trenuci su rezervisani za koktele i muziku uživo, najčešće su to didžejevi. Ako ste klabing osoba kao ja, ne očekujte puno to su komercijalni haus i afro ritmovi ali ok je videti kako se ljudi druže.

Br. 1 preporuka - Passion fruit sok, sa mangom ili bez foto: Instagram @6degreessouth_znz
Jastoge svakako probati i pokušati umerenost foto: Instagram @6degreessouth_znz

Catch of the Day | probudite gastro nomadstvo

Za one koji imaju neosetljiv želudac i stekli su otpornost životom u Africi i drugim kontinentima, možda je to kulinarski raj. U tom slučaju – široko vam polje birajte – što je više termički obrađena, hrana je bezbednija. Otvorena kuhinja je gastronomsko iskustvo vredno prepričavanja i avanturizma Anthony Bourdaina.

Ulov dana je magična reč Zanzibara. Pored toga što imaju ogroman izbor ribe i morskih plodova i sve je sveže – stiže u zalazak sunca (kao i sve). Naša preporuka je skoro sve. Nećete pogrešiti jedući tuna stejk svaki dan, uživajući u odrescima king fish ili crvenog i belog snappera, hobotnice, svih vrsta rakova i školjki. Definitivno najveći plus su calamari na vatri, grilovani jastog ili ako se baš otkačite Lobster Thermidor i od ribe barakuda.

Calamari na vatri, Foto: Giuseppe Masci Profimedia
Ulov dana u restoranu Baraka u mestu Nungwi foto: lična arhiva
Da li ste znali koliko boja imaju jastozi? ja ne i sada ih još više obožavam ako je to moguće. foto: lična arhiva

Životinje | samo kratak osvrt

Svakako životinje u Africi zalužuju poseban tekst ali ovde ćemo dati samo mali osvrt i lepotu raznovrsnosti životinjskog sveta. O kome moramo brinuti i osvestiti kako i mi kao turisti možemo biti bolji prema životinjama, ne uništavati prirodna staništa, ne uznemiravati ih i diviti im se iz daljine ili uz pomoć teleobjektiva. U narednim tekstovima više o putu otkrivanja – ovo je samo mali deo zoološkog bogatstva Zanzibara.

Crveni Kirk's Red Colobus majmuni, nazvani after Sir John, reč colobus znači osakaćeni - jer ovi majmuni nemaju palac KirkFoto: jules bassoleil on unsplash
Crno beli majmuni u Jozani šumi zaštićenom parku prirode Foto: Elliot paris on unsplash
o jastozima moramo brinuti i ne posmatrati ih isključivo kroz ljudske potrebe Foto: David Baker
Morske zvezde mogu jako kratko da prežive na suvom Foto: Aleksandra Khoroshykh
Krave se i dalje koriste za mnoge svrhe, one su i dalje tovarne životinje Foto: Mathias Katz on Unsplash
od krave često zavisi cela porodica foto: lična arhiva
mačke su suverene gospodarice Zanzibara Foto: Omar T on Unsplash
Svi ih vole i hrane Foto: Nichika Yoshida
sve mačke na svetu su iste foto: lična arhiva
i velike mačke - o kojima ću posebno pisati foto: lična arhiva

Šta poneti kući | Yes & No

Sa svih strana suveniri će biti dostupni. Sve od gore nabrojanog su osobenosti Zanzibara ali najčešće kući nosimo samo utiske. Možda vam niko nije rekao ali zabranjeno je iznošenje školjki tako da se radije odlučite za jeftine suvenire koji glume abonos ili skup nameštaj koji vredi suvog zlata.

Cenjkanje je deo običaja ali ne zaboravite da dolazite iz Evrope i da je gomila suvenira od 2000 ili 4000 dinara prilično jeftina cena za uspomene koje se ne mogu prepričati. Zanzibar osim začina ima i fascinantne tkanine a to mi niko ranije nije rekao. Ipak, najvažnije je poneti iskustvo, radost života, i naravno magnet roditeljima.

Radnje u Stone Townu Foto: raissa lara lutolf fasel on unsplash
Školjke ipak samo gledajte Foto: Keegan Checks on Unsplash
Materijali i dezeni su predivni Foto: Patrick Mueller on Unsplash
Sa ostrva začina nosite začine razume se Foto: pranjall kumar on pexels

Foto: instagram, The Rock, 6 Degrees South, Zenji, Profimedia, Unsplash, Pexels, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori