Kopenhagen je epicentar savremenih modnih ideologija i nekonformističkog stila, a streetstyle koji se odigrava i van sezone fashion weeka neiscrpna je inspiracija gotovo svakog modnog entuzijaste. Međutim, ovog puta drugim povodom šetamo ulicama Kopenhagena. Dansko pecivo je sinonim za najukusnije poslastice, a Saša Đurić je umesto vas (i nas) pinovao gastro stanice koje se nikako ne zaobilaze.
Buckle up, vreme je za još jednu avanturu.
Sct. Peders Bakery & Konditori
First stop – Sct. Peders Bakery & Konditori je ujedno i najstarija pekara i poslastičarnica u Danskoj. Enterijer odiše nekim prošlim vremenima, a Saša Đurić preporučuje da se poigravate sa ukusima i da pri svakom dolasku isprobate nešto novo. Njegovi favoriti su rolnice od kardamoma pečene na puteru i klasične (ali preukusne) rolnice sa cimetom.
Warpigs Brewpub CPH
Warpigs Brewpub CPH je pivnica (i restoran) koja se nalazi u delu Kopenhagena poznatijem pod nazivom Meat District. Fast food je neizostavna stanica, a kada je reč o Warpigs Brewpub ponudi – opcija je mnogo. Lokalno točeno pivo je imperativ, a kako Saša kaže burger sa cepkanom svinjetinom je ultimativni izbor.
HART Bageri
HART Bageri je lanac pekara koje imaju najsvežija peciva, razne vrste hleba, sendviče i druge gastro delicije. Postoje na nekoliko lokacija u gradu, a kada je reč o enterijeru najatraktivnija se nalazi na poluostrvu Holmen. Kada je reč o preporukama, Saša savetuje da probate tostirani sendvič sa sirnim namazom i fermentisanim kupusom (grilled kimcheese), kao i puter kroasan, cheesecake, dansko pecivo… i neizostavan hladan latte.
The Roe Bar
Ukoliko radite remote, The Roe Bar je idealan izbor za vas. Urbani enterijer sa working spaceom predstavlja go to izbor kako za turiste, tako i za lokalce. Ljubazno osoblje i meni baziran na svežim i organskim proizvodima je razlog više koji ide u prilog našim preporukama, a kada je reč o hrani Saša kaže – Truffle toast. Napravljen od tostiranog hleba sa specifičnim fyrtårnsost sirom (koji se kod nas prevodi kao svetionički sir), artičokama, senfom, kornišonima i homemade humusom predstavlja jednu od najboljih gastro delicija.
BUKA Bakery
Ljubitelji slatkog – BUKA Bakery je jedini pravi odgovor. Locirane na nekoliko mesta u gradu, ispred ovih pekara uvek se nalazi velika gužva. Budite strpljivi, jer će se bespogovorno isplatiti. Slatka peciva su neodoljiva, a Saša nije odoleo Fastelavnsboller iliti Mardi Gras zemičkama sa kremom od pistaća i malinom ili sa lešnikom i slanom karamelom.
Rug Bakery
Rug Bakery se nalazi u sklopu hotela Villa Copenhagen i predstavlja istinski duh Kopenhagena. Od enterijera, pa sve do savremenog pristupa tradicionalnom načinu pripremanja hrane, ovo mesto predstavlja nezaobilaznu destinaciju. Verujemo Saši kada kaže da ćete se ovde osećati kao pravi lokalac, kao i da za doručak naručujemo kajganu sa slaninom ili pečurkama. Za ručak menjamo ploču i odlučujemo se za fokaču sa lukom i kozjim sirom ili mortadelom.
Frankies Pizza
Pizza time! Roze je jedino pravilo igre, a ova filozofija je nije implementirana samo u redove enterijera. Od kutija za dostavljanje, pa sve do tanjira i noževa za sečenje – sve odiše Barbie estetikom. Vratimo se kratko na ono zbog čega smo tu – pice. Na listi najboljih ukusa Saši se nalaze Salame Picante (blago ljuta salama/kulen, mocarela sir i paradajz) i Frankie (mocarela sir, tartuf maskarpone, pečurke i svež origano).
Joe&Juice
Last, but not least. Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća koji vraćaju u život. Kopenhagen je inspirativan, ali turistički obilazak zna da bude ne tako jednostavan i pomalo iscrpan ukoliko nastojite da obiđete baš sve pinovane atrakcije i gastro stanice. Stoga, Joe&Juice bar je neizostavan, a Saša se najčešće odlučuje za sokove od pomorandže, šargarepe i đumbira, i jagode, kivija i jabuke.
Foto: Saša Đurić (@djuric_sasha)