Napokon je došao i vikend i pravo je vreme da se opustite i proslavite ga jednim ukusnim doručkom! Ako spadate u sladokusce, male su šanse da niste ljubitelj vafla. Oni su idealna poslastica koja se pravi veoma brzo i lako, a istoričari kulinarstva veruju da potiču još iz antičke Grčke. Njihova popularnost ne jenjava do danas, a mi vam predstavljamo najbolji recept za vafle koje možete pripremiti kod kuće. Tako da, spemite se da doručkujete kao prava grčka boginja! U nastavkuu pročitajte kako se prave domaći vafli.
Sastojci
- 2 šolje brašna
- 2 šolje mleka
- 2 jaja
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 25g istopljenog putera
- 2 kašike arome vanile
Uputstva
Razdvojite žumanca od belanaca u dve odvojene posude, pa umutite žumanca sa mlekom i aromom vanile. Zatim sjedinite suve sastojke i u njih dodajte smesu od žumanaca i mleka.
Belanca posebno umutite u čvrst sneg, a nakon toga ih postepeno dodajte u smesu od brašna i žumanaca uz mešanje varjačom (tako se dobija vazdušasta tekstura).
Sada dolazimo do pečenja vafli za šta vam je potreban specijalan uređaj u koji ćete sipati dobijeno testo i peći ga dok ne porumeni. Naša preporuka je Gorenje Mini grill, zbog ploča koje su napravljene od čvrste legure aluminijuma i obložene premazom protiv lepljenja. Takođe, ne radi se o standardnom mini grillu – ovaj uređaj se jednostavno može transformisati u aparat za pravljenje mafina kada poželite da pravite tu poslasticu. Slatka odluka je na vama budući da se ploče mogu promeniti za tren oka, a i otporne su na ogrebotine i lake za čišćenje.
Vaši vafli su se do sada sigurno ispekli – poslužite ih dok su vrući sa sosom od višanja i sladoledom od vanile. I još nešto – prijatno!
Foto: Gorenje, Pexles