Za sve one koji žele da pripreme i popiju dobar Espresso, Italijani imaju ovih pet pitanja
Iako potiče iz Etiopije, a danas dolazi većim delom iz Južne Amerike, domovina kafe je zapravo Italija, zato što Italijani znaju sve tajne dobre espresso kafe.
Avantura može da počne.
Ljubavna priča o Italiji i kafi
Za Italijane, kafa nije samo intenzivan, aromatičan napitak već i jutarnji ritual u vidu sporog ispijanja kafe na nekom lokalnom trgu. Sa novinama u ruci ili pak kroasanom – i u jednom i u drugom slučaju Italijani zaista uživaju. Iz tog razloga su veoma oštri prema onima koji u kafi, a naročito u Espressu, ne uživaju na pravi način ili ga pogrešno pripremaju.
Italija je najviše doprinela razvoju espresso kafe, a poklonila nam je i brojne nazive za neke od njih: Espresso, Cappuccino, Latte i dr. Najstariji kafei na svetu nalaze se upravo u Italiji, a prvi otvoren kafe je upravo Florian u Veneciji koji je počeo sa radom 1720. Najstariji kafe u Rimu je Caffè Greco koji je otvoren 1760.
Caffè Greco
Caffè Greco je bio i ostao turistička atrakcija u kojem posetioci sede na garniturama presvučenim crvenim somotom. I nekada i sada, kafa se servira na malenim, mermernim stolovima. Pejzažne slike iz 18. veka na zidovima obloženim damastom, i dalje su predmet divljenja.
Zahvaljujući kvalitetu kafe, Greco je bio veoma popularan i omiljen među piscima iz cele Evrope, kao što su Bajron, Šeli, Kits, Stendal, a jedan od kauča pripadao je Hansu Kristijanu Andersenu koji je živeo na spratu iznad kafea.
Prvi aparati za kafu u Italiji
Bio je to početak istorije kafe u Italiji, a u kasnom 19. veku, pojavom aparata za kafu, ova zemlja počinje da drži lekcije o pripremi iste. Espresso – koji je zaštitni znak Italije nije određeno zrno kafe ili vrsta prženja. To je način pripremanja fino mlevene i zbijene kafe koja se priprema veoma brzo, sa veoma toplom vodom, pod visokim pritiskom. Ako naručite Espresso – barista će ga isporučiti za najduže 20 sekundi. Italijani kažu da je tajna dobrog Espressa u 5M: miscela — kakva je mešavina; macchina, kakav je aparat za kafu; macinino, kakav je mlin, manutenzione, kako se održava aparat i mano – veština bariste.
Nespresso VERTUO – idealan uređaj za pripremanja prave Espresso kafe
Ukoliko obožavate Espresso poput onog u Italiji, sada ga možete spremiti i kod kuće. Novi sistem za pripremu kafe VERTUO koji je na srpsko tržište doneo svetski poznati brend Nespresso, pionir je sistema kafe u kapsulama, a uz pomoć inovativne Centrifusion™ tehnologije priprema kafu koja ima izuzetnu punoću ukusa i kremastu teksturu.
Inteligentni sistem ekstrakcije pruža neverovatno visok nivo preciznosti jer VERTUO aparat prepoznaje bar – kod na VERTUO kapsuli i u skladu s očitanim informacijama, prilagođava parametre kako bi pripremio najkvalitetniju kafu u željenoj dužini. Naravno, ovaj izvrsni barista sjajno priprema i kratki Espresso i to sa dve mešavine: Nespresso Ristretto Classico i Nespresso Ristretto Intenso. U ovim kafama se ogleda sva elegancija i specifičnost ukusa u kojoj uživaju Italijani.
Ristretto Classico vs Ristretto Intenso
Ristretto Classico je složena mešavina 100% Arabike iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale. Jače pržena, sa notama voća, kakaoa i začina, ova VERTUO kapsula je nova definicija uživanja u kratkoj espresso kafi.
Ristretto Intenso je kafa koja sadrži moćne arome začina i drvenastih nota. Baršunasta krema se lako razvija iz kafe koja je jače pržena. A, mešanjem zrna Robuste iz Indije i Ugande sa brazilskom Arabikom daje fantastičan kremasti, ali veoma intenzivan ukus.
VERTUO aparat i kapsule možete pronaći i na Nespresso web shopu, kao i u Nespresso buticima.
Foto: Nespresso