Valdorf salata: Voće, povrće i orašasti plodovi
Valdorf salata: Voće, povrće i orašasti plodovi

Valdorf salata: Voće, povrće i
orašasti plodovi

Da li ste čili za fenomenalnu Valdorf salatu? Možda vam ovo ime zvuči poznato, međutim niste sigurni odakle. Valdorf-Astoria je slavan hotel u Njujorku po kojem je ova salata dobila ime, za potrebe nekih od skupova koji su se održavali u hotelu, gostima je po prvi put pripremljen ovaj obrok.

Kreator obroka je Oskar Čirki, tadašnji zaposleni u hotelu Valdorf, a salata je poslužena po prvi put 1896. godine nakon čega stiče veliku slavu zbog svog specifičnog ukusa.

Ako ste za to da se i vi oprobate u ovom jednostavnom, a ukusnom jelu, donosimo vam recept za salatu koja možda nadmaši sve ostale mi dobro poznate ukuse na koje smo navikli.

Sastojci za salatu:

  • 1 manja glavica Romaine zelene salate
  • 3 struka celera
  • 2 jabuke
  • 1 šolja grožđa
  • ½ šolje oraha

Sastojci za dresing:

  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • 2 kašičice majoneza
  • 2 kašičice vinskog sirćeta
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica meda
  • so i biber

Priprema:

  • Operite i osušite zelenu salatu. Iseckajte je na trakice. Tri dugačka struka zelenog celera isecite na sitne komadiće. Presecite jabuke na pola i očistite koštice. Nakon toga iseckajte jabuke na tanje kriške. Svako zrno grožđa prepolovite na pola i odstranite semenke. Blago propržite orahe. Nakon toga sve prethodno pomenute sastojke prebacite u jednu veću činiju.
  • U drugoj posudi napravite dresing, pomešate grčki jogurt, majonez, vinsko sirće, dižonski senf, med, so i biber po ukusu. Kada dresing bude dovoljno sjedinjen i kremast, prelijte ga preko salate i lepo promešajte.
  • Služite odmah.

Nadamo se da će ovaj svež obrok postati vaš broj jedan kulinarski izbor. Za više recepata posetite link ovde.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori