Da li ste čili za fenomenalnu Valdorf salatu? Možda vam ovo ime zvuči poznato, međutim niste sigurni odakle. Valdorf-Astoria je slavan hotel u Njujorku po kojem je ova salata dobila ime, za potrebe nekih od skupova koji su se održavali u hotelu, gostima je po prvi put pripremljen ovaj obrok.
Kreator obroka je Oskar Čirki, tadašnji zaposleni u hotelu Valdorf, a salata je poslužena po prvi put 1896. godine nakon čega stiče veliku slavu zbog svog specifičnog ukusa.
Ako ste za to da se i vi oprobate u ovom jednostavnom, a ukusnom jelu, donosimo vam recept za salatu koja možda nadmaši sve ostale mi dobro poznate ukuse na koje smo navikli.
Sastojci za salatu:
- 1 manja glavica Romaine zelene salate
- 3 struka celera
- 2 jabuke
- 1 šolja grožđa
- ½ šolje oraha
Sastojci za dresing:
- ¼ šolje grčkog jogurta
- 2 kašičice majoneza
- 2 kašičice vinskog sirćeta
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 kašičica meda
- so i biber
Priprema:
- Operite i osušite zelenu salatu. Iseckajte je na trakice. Tri dugačka struka zelenog celera isecite na sitne komadiće. Presecite jabuke na pola i očistite koštice. Nakon toga iseckajte jabuke na tanje kriške. Svako zrno grožđa prepolovite na pola i odstranite semenke. Blago propržite orahe. Nakon toga sve prethodno pomenute sastojke prebacite u jednu veću činiju.
- U drugoj posudi napravite dresing, pomešate grčki jogurt, majonez, vinsko sirće, dižonski senf, med, so i biber po ukusu. Kada dresing bude dovoljno sjedinjen i kremast, prelijte ga preko salate i lepo promešajte.
- Služite odmah.
Nadamo se da će ovaj svež obrok postati vaš broj jedan kulinarski izbor. Za više recepata posetite link ovde.
Foto: Pexels