Gastro vodič: Zašto je dobro jesti sireve i koju vrstu
Gastro vodič: Zašto je dobro jesti sireve i koju vrstu

Gastro vodič: Zašto je dobro
jesti sireve i koju vrstu

Kremast i dobro poznat miris sira svakom jelu daju poseban šmek. Toliko je načina pripreme raznih gastronomskih specijaliteta u kojima sir igra glavnu ulogu da bi nam samo za nabrajanje bio potreban dodatan članak.

Ako ste ljubitelj sira, odabrali ste pravi tekst. Danas vam donosimo razloge zbog kojih bi trebalo da nastavite da konzumirate ovu vrstu hrane, a ujedno smo pripremili i najzdravije oblike sira koje možete konzumirati više nego što vam je to bila praksa do sada.

Prelazimo na najbitnije benefite koje nam nude sirevi, uživajte i gricnite komad jednog za potpuni užitak.

Visoka hranljivost

Svaka vrsta sira, neka manje a neka više, sadrži niz hranljivih materija. Dve se posebno ističu, to su proteini koji su neopohodni za normalno funkcionisanje organizma i mišića, pored toga sirevi su bogati kalcijumom koji je neophodan za zdravlje i jačinu kostiju.

Sir pored proteina i kalcijuma sadrži i visok nivo fosfora, cinka, vitamin A, kao i dobro poznat vitamin B12.

Svi ovi vitamini i materije mogu se pronaći i u vidu suplemenata, ali zbog čega kupovati dodatke ishrani kada jednostavno možemo pojačati unos sira.

Gauda sadrži visok nivo masti i proteina, pored njega Parmezan važi za jednu od najzdravijih vrsta sireva zbog toga što poseduje obilje gore pomenutih vitamina i minerala. Rikota je još jedna vrsta sira koja obiluje hranljivim materijama jer je sastavni deo ovog sira surutka koja je poznata po svojim mnogobrojnim blagodetima kada je reč o zdravlju.

Jačanje imuniteta

Sir je poznat po svom specifičnom ukusu, koju god vrstu sira da konzumirate svaka na svoj način utiče povoljno na vaš organizam. Međutim, ukoliko želite da radite specijalno na podizanju imuniteta preporučujemo, po savetima nutricionista, pojačanu upotrebu svežeg kozijeg ili kravljeg sira. Ovaj nisko-masni sveži sir sadrži mnoštvo proteina i belančevina koje se nalaze samo u mlečnim proizvodima, najviše u svežem siru.

Sveži sir je teško pronaći u slučaju da živite u gradu, te vam preporučujemo da pronađete svog dobavljača. Pored benefita koje donosi sveži sir, zavidan ukus biće još nešto što će vas uvek terati da ga kupite ponovo.

Eliksir mladosti

Prva žena koja je spoznala prednos kozijeg mleka bila je Kleopatra koja se kupala u njemu. Kako neki od vas sigurno znaju, ovaj vid nege je i dalje dostupan. Mi smo za danas odlučili da pričamo na temu eliksira mladosti koji sa sobom nosi Gorgonzola. 

Italijanska Gorgonzola se dobija od kravljeg mleka a prekrivena je plavom plesni. Važi za vrstu sira koja ima najupečatljiviji ukus i smatra se pogodnim za poboljšavanje crevne flore, pored toga ovaj sir među gastronomima važi i za eliksir mladosti. Gorgonzola se proizvodi od mleka visokog kvaliteta te ne sadrži tragove antibiotika ni pesticida što ga čini veoma popularnim na trpezama svih Italijanskih restorana.

Bogata trpeza

Pored svojih benefita kada je reč o zdravlju, sir spada u namirnice koje se popularno služe kao predjelo u mnogim restoranima i domovima. Ranije je ta tradicija bila rasprostranjenija, a izgledi su da se popularna paleta sireva u Srbiji vraća u modu. Neka vaša paleta nadmaši očekivanja vaših ukućana ili gostiju.

Ukoliko ne znate koje biste sireve mogli da iskoristite kako bi vaša paleta bila što lepša i ukusnija evo predloga šta možete da iskoristite: Brie, Cumembert, sir sa plavim plesnima (npr. Gorgonzola), Gouda, Trapist, Feta sir, Mozarela.

Vašu paletu možete ukrasiti i upotpuniti sa orasima, suvim grožđicama, grižđem, cherry paradajzom.

Verujemo da će vam ovaj mini vodič kroz svet sireva biti od koristi. Neka vaš život bude još bogatiji uz odličnu hranu (sireve) koji su itekako bitni za naše zdravlje i raznovrsnu ishranu.

 

Još gastro priča i recepata pročitajte ovde. 

Foto: Instagram embed; Pexels; @megatti.

Učitati još
Zatvori