Ovi jednostavni keksići su idealni za popodnevnu kafu ili čaj. Gotovi su jako brzo, a sastojke uglavnom svi imamo kod kuće. Umesto bele čokolade i pistaća slobodno stavite nešto po svom izboru – mi često stavimo tamnu čokoladu i lešnike, odlično će se uklopiti i bademi ili orasi. Ali ipak ova kombinacija s belom čokoladom i pistaćima nam je omiljena!
Sastojci:
- 80 grama veganskog maslaca sobne temperature
- 55 grama belog šećera
- 55 grama smeđeg šećera
- 140 grama brašna
- 30 ml biljnog mleka
- 1 kašika skroba (gustina)
- Pola kašičice sode bikarbone
- Pola kašičice praška za pecivo
- 40 grama pistaća, neslanih i iseckanih na sitno
- 80 grama bele čokolade, iseckane na jako sitno
- Malo ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
- Prstohvat kardamoma
Postupak:
Zagrijte rernu na na 180 stepeni.
Maslac (na sobnoj temperaturi) mikserom izmutite s belim i smeđim šećerom, oko minut. Dodajte mleko pa mešajte mikserom još nekoliko sekundi.
Sad dodajte polovinu brašna, skrob, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli, kardamom i vanilu pa ručno izmešajte i lagano dodajte ostatak brašna uz mešanje. Pazite da ne mešate previše, čim se sve spoji u homogenu smesu gotovi ste. Smesa treba biti lepljiva. Ubacite komadiće čokolade i pistaća i još jednom promešajte.
Oblikujte 10-12 loptica u posudu za pečenje pa ih lagano spljoštite kašikom da dobijete oblik keksa. Po želji, sad na vrh svakog keksića stavite još malo čokolade.
Ostavite prostora između svakog keksića, proširiće se pečenjem.
Pecite 11 minuta, izvadite pa ostavite minimalno 10 min dok ih ne sklonite iz posude.
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević