Backstage diaries: 54. Perwoll Fashion Week otvoren revijskim omažom Slađani Milošević – vodimo vas iza kulisa
Backstage diaries: 54. Perwoll Fashion Week otvoren revijskim omažom Slađani Milošević – vodimo vas iza kulisa

Backstage diaries: 54. Perwoll Fashion Week otvoren revijskim omažom Slađani Milošević – vodimo vas iza kulisa

gde moda počinje?


0.1 / [ Beograd ]

Pokraj Dunavskog keja, u sklopu sada već poznatih hangara, održao se 54. Perwoll Fashion Week. Oktobar je mesec koji u fokus stavlja Nedelje mode širom sveta. U toku ovog meseca radimo retrospektivu svih prezentovanih kolekcija i vodimo debate oko novog gorućeg trenda. Svaka modna metropola koju smo posetili tokom ovog perioda godine, sa sobom nosi nešto posebno. Njujork je street style, London modni buntovnik, Pariz couture, a Beograd? Beograd je budućnost modne scene. Ovo je metropola u kojoj iz sezone u sezonu nailazimo na nove modne nade koje će ostaviti trag na domaću i inostranu scenu. Ovaj Beli grad, znan je kao onaj koji ne spava. Njegove oči otvorene su 24 sata, a moda koju servira ostavlja bez daha.

0.2 / [ Perwoll ]

Dugi niz godina, otkako je Beogradska nedelja mode postala Perwoll Fashion Week, modna scena ove metropole je postala sinonim za održivu modu. Mladi dizajneri koji svoje prve kreativne i modne korake zabeleže u sklopu Fashion Incubator by Perwoll konkursa, od malih nogu uče da je održivost put u bolje sutra. Baš zato, ova manifestacija poseduje poseban kulturološki značaj, s obzirom na to da usmerava mlade modne nade i prezentuje inovaciju u svakom obliku.

0.3 / [ Slađana ]

Ovog puta je 54. Perwoll Fashion Week odlučio da neguje kulturu sećanja. Kao što podiže ekološku ali i kreativnu svest i podstiče da uvek gledamo napred u neko bolje sutra, sada nas je ova manifestacija odvela do nekog drugog sveta. Preciznije, do Princeze nekog drugog sveta. Jugoslovenska pop i rok ikona Slađana Milošević, otišla je u svoj drugi, verovatno lepši i inovativniji, svet. Ona više nije sa nama, ali će njeno stvaralaštvo, gde god ona bila, zauvek ostati deo brojnih generacija, inspiracija mnogim umetnicima i etapa za pamćenje. Baš zato, 54. Perwoll Fashion Week je na trenutak zastao sa svojim revijskim prezentacijama budućnosti i svima priredio čas kulture sećanja, posvećen Slađani Milošević. Naravno, Journal Fashion insider je morao da poseti i backstage, te vas vodimo iza kulisa ove manifestacije.

održiva moda je put u bolje sutra


Perwoll Fashion Week predstavlja jednu od onih manifestacija koja, pored modnog, karaktera u fokus stavlja onaj edukativni. Saradnja Nedelje mode i brenda Perwoll traje dugi niz godina, s obzirom na to da se pomenuti brend godinama zalaže za promovisanje održive mode. Ovaj moćni dvojac nas neretko podseća da odeća nije samo hrpa lepo skrojenih materijala. Ona predstavlja umetničku tvorevinu koju prenosimo sa kolena na koleno i dugovečno čuvamo u svojim ormarima.

Brza moda nije budućnost. Ona šteti celokupnom ekosistemu i imenuje modnu industriju drugim najvećim zagađivačem na svetu. Brza moda nas uči da brzo kupujemo, a njen cilj predstavlja isključivo check out potrošača. Linearni pristup jeste jedan od onih koji šteti modnoj industriji, dok nas Perwoll Fashion Week iz sezone u sezonu podstiče da izaberemo cirkularni pristup i svoje odevne komade nosimo iznova i iznova. Novo? Ne, oprano je Perwollom, jedna je od rečenica koja predstavlja prvu asocijaciju na održivu modu.

#RethinkNew by Perwoll


Pokret #RethinkNew by Perwoll predstavlja značajan korak u modnoj industriji s obzirom na to da podstiče potrošače da ovu industriju sagledaju kao umetnost čije produkte treba promišljeno birati. Naravno, Perwoll Fashion Week ne bi bio ono što jeste bez Fashion Incubator by Perwoll konkursa koji je ove godine okupio 18 polufinalista, studenata i diplomaca mode iz Srbije, koji će svoje ideje prezentovati na finalnoj reviji tokom 54. Perwoll Fashion Week-a, od 17. do 24. oktobra u Beogradu. Slogan Rethink NEW predstavlja fokus ovogodišnjeg konkursa, koji za cilj ima podizanje svesti o redizajnu i reciklaži u kreativnom procesu mladih dizajnera.

54. Perwoll Fashion Week je okupio mlade dizajnere čija nas održiva moda teleportuje u budućnost, uz revijski omaž pop i rok ikoni Slađani Milošević, a evo zašto je on bio toliko poseban.

princeza nekog drugog sveta


Perwoll Fashion Week oduvek predstavlja [ modnu ] vremensku kapsulu. Odlazili mi u održivu budućnost ili u potpuno novi talas dizajna, znamo da nas na ovoj manifestaciji očekuje inovacija u svakom obliku. Međutim, sada smo se u sklopu 54. Perwoll Fashion Week-a vratili u osamdesete godine, sagledavši stvaralaštvo jugoslovenske pop i rok dive Slađane Milošević. Ova žena ne samo što u svom muzičkom opusu poseduje mnoštvo evergreen hitova koji će se zauvek nalaziti na plejlistama mnogih, već je i redefinisala pojam stilske autentičnosti. Slađana nikada nije bila uobičajena. Ona je oduvek dizala prašinu gde god se pojavila, bila to Svetogorska ili Hilandarska ulica kojima je neretko prolazila svojim motorom, i predstavljala umetnički beg u budućnost.

modni kameleon kog pamtimo


Uz Slađanu smo zavoleli muziku, modu i umetnost u celosti. Ona je bila jedna od prvih modnih ikona jugoslovenskog podneblja, te je jasno da ćemo njene kombinacije zauvek pamtiti. Bila je znana kao modni kameleon, a na 54. Perwoll Fashion Week-u ovu ulogu je imalo 50 dizajnera iz gotovo svakog dela Balkana, koji su imali prilike da kreiraju odevne komade u njenu čast. Baš tako, nastala je uvertira najposećenije modne manifestacije u regionu – revijom koja veliča zauvek najveću Slađanu Milošević. Revija koja je ponela ime Fantastično putovanje, nas je na trenutak teleportovala u nešto lepši, drugi, svet jugoslovenske ikone koja je sebe nazvala princezom, a mi smo je uvek nazivali kraljicom. Pored kreacija poznatih dizajnera, na pisti su bili prezentovani originalni komadi iz Slađaninog ormara. Jedna od takvih, ikoničnih kreacija modne dive, bila je srebrna kombinacija koju je Slađana ponela 2006. godine, tokom izvedbe pesme Fantastično putovanje.

sinergija muzike i mode


Pored dizajnera koji su prezentovali svoje kreacije, modnim kreativcima društvo pravile su i muzčke zvezde koje su celokupnu atmosferu digle na viši nivo. Prisustvo originalnog benda Slađane Milošević u modnom etru probudilo je osećaj prisne konekcije sa jugoslovenskom divom. Neki od Slađaninih hitova, u kreacijama poznatih dizajnera, izvodile su Zoe Kida, Nevena Božović, Ivana Peters, Raiven i Zejna, dok je Slađanina prijateljica pevačica Marina Perazić izvela jednu od svojih pesama. Slađana Milošević je imenovana prvom dobitnicom nagrade za Razvoj mode i umetnosti Beogradske nedelje mode.

kreativni haos / backstage 


Na pisti je bio apsolutni spektakl, a mnoge često zanima – šta se zbiva iza kulisa? Naravno, Journal Fashion insider zahvaljujući brendu Perwoll odveo nas je i do backstage-a, mesta koje čini sinergiju mode i svih umetničkih grana. Od šminke, prvih proba pa do užurbanog tempa, jasno je da se kreativni haos koji kreira modne muze nalazi upravo u backstage-u. Baš u sklopu ovog omiljenog mesta modnih kreativaca, imali smo prilike da razgovaramo sa dizajnerima koji su doprineli ovoj nezaboravnoj manifestaciji. Sa ovim kreativcima, razgovarali smo o njihovim inspiracijama, definicijama mode i Slađani Milošević. Svi ovi razgovori, usko su povezani, kako njihova viša svrha povezuje sve komponente koje grade modu.

P e r w o l l.


  • [ Power ] Šta je za tebe moć?
    Marko Feher: Za mene je moć pre svega moda, a zatim i promena. Ako nešto može pokrenuti promenu bilo koje vrste, to za mene predstavlja moć.
  • [ Excitement ] Kako bi definisao uzbuđenje jednom rečju?
    Marko Feher: Moda.
  • [ Rebel ] Ko je tvoj omiljeni modni buntovnik?
    Marina Kaplarević: David Bowie.
  • [ Wardrobe ] Koji komadi čine savršeni ormar?
    Ivana Vasić: Savršeni ormar treba da poseduje previše svega. More is more.
  • [ Outfit ] Savršeni outfit predstavlja?
    Marko Ječmenica: Crne pantalone ravnog kroja, košulja i sako. Takođe, uvek je poželjna kombinacija crne i sive.
  • [ Love ] Za tebe je ljubav?
    Ljiljana Joksović Mutić: Moda.
  • [ Life ] Na koji način je moda preoblikovala tvoj život?
    Ivana Najdanović: Na fakultetu je moda ušla u moj život i izrodila želju za izlaganjem na modnim revijama, te sam tada otkrila svoj životni san koji i dan danas stvaram.

Power, exitement, rebel, wardrobe, outfit, love, life – sve ove komponente kreiraju umetnost koju nazivamo modom. Ona je naš život, ljubav, uzbuđenje i podstiče nas da prevazilazimo granice, kreiramo outfit-e za pamćenje i ormare kojima će se diviti generacije nakon nas. Moda je umetnost koja nas pokreće, a Perwoll reprezentuje njenu zdravu, održivu stranu.

S l a đ a n a.


  • Na koji način je Slađana Milošević uticala na tebe?

Marko Ječmenica: Sloboda i hrabrost koju je Slađana posedovala u modnom i muzičkom izrazu je u meni probudila pogled na stvaralaštvo koje ide upravo u ovom pravcu. Njena vizuelna obeležja su u meni probudila potrebu za inovacijom. Definitivno je uticala na slobodu mog kreativnog izraza.

  • Bez Slađane jugoslovenska modna scena bila bi…?

Marina Kaplarević: Osakaćena.

  • Omiljena pesma Slađane Milošević?

Ivana Najdanović: Definitivno Miki Miki.

  • Koja etapa Slađaninog stvaralaštva ti je omiljena?

Ljiljana Joksović Mutić: Definitivno njena glam rock era kada je snimila pesmu Miki Miki.

  • Kako bi opisala Slađanu jednom rečju?

Luna Bognar: Ikona.

  • Slađana je princeza sveta koji je…?

Marko Feher: Njen svet je sigurno mnogo lepši i bolji od onog u kom živimo, on je mnogo pravedniji, dinamičniji i avangardniji. Njen svet predstavlja jedan od onih u kom svi želimo da živimo.

  • Koja etapa Slađaninog stvaralaštva te je najviše inspirisala?

Ivana Vasić: Zajedno sa Slađanom i njenim muzičkim i modnim etapama, formirala sam svoj muzički i modni ukus. Oduvek sam bila ljubitelj pank, rok, new wave i elektro muzike, te moram reći da su sve njene etape uticale na moje stvaralaštvo.

Učitati još
Zatvori