Dior Spring/Summer 2025: Može li Dior biti dosadniji?
Dior Spring/Summer 2025: Može li Dior biti dosadniji?

Dior Spring/Summer 2025: Može li
Dior biti dosadniji?

Nedelja mode u Parizu je zvanično počela, u fokus stavljajući neke od najluksuznijih etiketa na svetu. Od svih 66 revija i 40 prezentacija koje će biti održane na istoj, svakako imamo favorite. Saint Laurent na čijem je čelu Anthony Vaccarello definitivno je jedan od njih, te je sinoćna revija markirana kao jedna od najboljih, iako se nalazimo na samom početku ove modne igre. Pored gustog rasporeda i vremenskih odrednica u koje su podeljene revije, jučerašnji dan bio je onaj koji je u fokus stavio Dior kolekciju za Proleće/Leto 2025.

Iako Dior važi za jednu od najluksuznijih etiketa, jasno je da revije koje prezentuje nisu jedne od onih koje isčekujemo. Ako se pitate zašto, odgovor su poprilično dosadne kolekcije koje iznova i iznova šalju jednu te istu poruku. Maria Grazia Chiuri, koja i te kako odgovara LVMH grupi u čijem je vlasništvu Dior, s obzirom na to da se njene kolekcije pored svih kritika fantastično prodaju, konstantno nam servira identičan storytelling. To su uglavnom poveznice sa različitim krajevima sveta, te je cruise obeležila Škotska, a pre-fall Njujork. Međutim, skoro svaka kolekcija koju Marija servira u fokus stavlja grčke arhitipe, i krojene poveznice sa ovim podnebljem. Dokle više Grčka? – pitanje je za Mariju.

Kolekcija za Proleće/Leto 2025 bila je omaž upravo Grčkoj, ali ovog puta njenoj atletičnoj strani – Olimpu, grčkim božanstvima i istorijskim poveznicama. A mi se pitamo – može li Dior biti dosadniji?

Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25

Archer / Sagg Napoli


Dior reviju za Proleće/Leto 2025 otvorila je italijanska umetnica i sportistkinja Sofia Ginevra Gianni, poznatija kao Sagg Napoli. Poznata umetnica, u odvojenoj staklenoj prostoriji smeštenoj na centru piste, izvela je svoj performans gađanja lukom i strelom. Sagg je pogodila u metu, te je revija mogla da počne. Takođe, staklena prostorija bila je ispisana punim imenom i prezimenom italijanske sportistkinje i umetnice.

Nakon performansa koji je definitivno bio najinteresantniji deo revije, galantnim hodom počeli su da izlaze i ostali modeli. Revija je počela dominacijom all black kombinacija, koje su prezentovale Marijinu prizmu Diorove vanvremenske klasike.

Dior SS25
Dior SS25

Spring/Summer 2025


Kolekcija je u fokus stavila Marijin take arhitipa grčkih boginja, protkan kroz ženske mitološke figure koje su ostavile trag u istoriji. Na dizajnerkinom moodboard-u nalazili su se nacrti, ali i modeli Christiana Diora iz pedesetih godina prošlog veka. Trikoi, šljokičave rese, čizme sa ravnim đonom do kolena ali i upečatljivi kaiševi, aludirali su na srž atletičnosti. Kao dominantne boje istakle su se bež i crna, a u fokusu kolekcije našle su se i moto siluete – i to upečatljivim kožnim jaknama.

U sklopu revije prezentovan je i all black look koji je Rihanna nosila u kampanji Dior parfema čije je lice. Dugačke haljine donele su notu romantike pretežno sporty kolekciji.

Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25
Dior SS25

Iako nas većina kolekcije nije oduševila, ne možemo kriti da su nam se dugačke čizme koje se pertlaju do kolena dopale. Ovaj model definitivno preti da osvoji predstojeću sezonu, uđe u istoriju brenda i postane najpoželjniji komad iz celokupne kolekcije.

Maria Grazia referisala se i na svoj lični rad, prezentujući omaž kolekciji iz 2017. godine u kojoj je takođe u fokus stavila sporty stranu ženstvenosti, arhitip predvonice i snažnu feminističku poruku.

Bilo kako bilo, performans i pojedini komadi su nam se definitivno dopali, ali od francuske kuće već par sezona očekujemo inovaciju, a ne poveznicu sa još jednim krajem sveta.

Dior SS25
Dior SS25

Foto:  Launchmetrics/spotlight / Instagram / @dior /

Učitati još
Zatvori