H&M x Rabanne: Žurka godine
H&M x Rabanne: Žurka godine

H&M x Rabanne: Žurka godine

Da vam neko pošalje pozivnicu za tajnu žurku u toku Nedelje mode u Parizu, na kojoj će „vrteti“ Robyn i Peggy Gou – a eto, svratiće i Cher, koja je sa dečkom već odgledala Valentino, Balmain i Givenchy revije – da li biste otrčali na istu? Ja bih, ne očekujući više od tih iznenađenja. Ipak, u legendarnom pariskom klubu Silencio (vlasnik je David Lynch), sinoć je objavljena nova H&M kolaboracija i to sa, ni manje ni više, modnom kućom Rabanne! Žurka je bila događaj nedelje, a kako i ne bi – Jared Leto, Irina Shayk, Ashley Graham i Elle Fanning su bili samo neki od zvanica.

Sjajni Dossena, koji je na mnogo načina oživeo Paco Rabanne ideju, sada kuca na vrata nas običnih smrtnica, koje bi ponele tu metalnu konstrukciju na svom telu, samo da ne moramo da stavimo hipoteku na stan. Zato hvala iz dubine mog modom opsednutog srca! Iznenađujuće je, takođe, što je skorija i vrlo uspešna kolaboracija bila u maju sa kućom Mugler, ali ovo su svakako iznenađenja koja obožavamo, zar ne? Najavljene su haljine poznatog Rabanne dizajna koje, nimalo iznenađujuće, koštaju po par hiljada eura. Ovog puta, najskuplji komad neće prelaziti cenu od šest stotina evropske valute. Govorim vam da počnete da štedite na vreme!

Šta očekujemo?

Dossena, uz čije ime se prečesto koristi reč vizionar, rebrending ili onaj koji je udahnuo mladost ovom brendu, kao još jednu iskru pali i saradnju sa H&M. Naglašava da će kolekcija, koja izlazi 9. novembra,  imati mladalački duh, sadržaće 41 odevni predmet i 25 aksesoara za žene. Ali, ovog puta, obradovaće mušku publiku sa 21 komadom odeće i 11 modnih dodataka! Čisto da ne propustim, kolekcija za kuću je takođe u izradi i sadržaće 31 komad. I ako nisam već dovoljno ubrzala puls vas koji ovo čitate, dodaću da će i za nas koji provodimo dosta vremena u opuštenijem izdanju, biti poneka trenerka ili lounge wear komad!

Da li H&M može da bude Rabanne?

Ali, da se vratim na ono šta nas stvarno vozi kod ovog brenda. Prvo pitanje koje sam u sebi postavila: kako će nešto što u izvedbi izgleda kao delo inženjera i košta kao levi bubreg na crnom tržištu, biti napravljeno za nas koji zaista ne posedujem Black Visa Card i sanjamo taj metalni oklop? Hoću reći, da li H&M može da bude Rabanne? Valjda se krvlju plaća kvalitet? Okej, nađoh odgovore i na ta pitanja.

Ako se sećate, lično Paco Rabanne (koji nas je napustio u svojoj 88. godini februara ove godine) je kreirao kolekciju od Twelve Unwearable Dresses davne 1966. Haljine su bile od neobičnih materijala i svakako su završile kao umetnička dela u muzeju MoMA u Njujorku! Nakon toga, pravac ove modne kuće je bio upravo takav – arhitektonska bajka na telu, ali ipak vrlo nosiva i, priznaćemo, seksi! I da, na pitanje koje bih postavila – da li iko može da napravi nešto tako magično – Anne Sofie Johansson iz H&M kaže: „Naravno“. Verovaćemo joj na reč, jer i sam Dossena kaže da je bio „oduvan“ rezultatima kreacija! Metalna mreža koju je zahtevao i ostali detalji njegovih zamisli su vrhunskog kvaliteta. H&M je pokazao da je na visini zadatka kako u kvalitetu, tako i u stručnosti. Verovaćemo mu i, naravno, biti među prvima u redu da to i proverimo, zar ne?

Do sada su kolekcije H&M sa brendovima Karl Lagerfeld, Moschino, Maison Margiela, Isabel Marant i mnogo drugih zaista imale skup odjek za neke prihvatljive novce, pa verujem da će tako biti i ovog puta. Istini za volju, nakon Muglera, priželjkivala sam nešto ovako.

Little black metal dress

Da li je možda bilo prebrzo? Pa, jeste za moj novčanik, ali ako ste dovoljno dugo u modi, znate da se sve dešava brže nego što može da se isprati, ali svakako ne sme da se propusti. I upravo u tome i jeste kvaka ove industrije, da nas drži uvek ispred udice svoje magije. Ovog puta gledamo u prošlost, da bismo išli ka budućnosti. Ono šta je Paco Rabanne uradio odavno, danas je upravo šargarepa na štapu koju kao zečevi jurimo.

Jer svi želimo da obučemo tu „nenosivu“ haljinu, zar ne?

Foto: H&M / Met Museum

Učitati još
Zatvori