Hollywood znak slavi 100. rođendan
Hollywood znak slavi 100. rođendan

Hollywood znak slavi 100. rođendan

Verovali ili ne, Hollywood znak napunio je 100 godina. Naime, 13. jula 1923. godine postavljena je ova monumentalna građevina koja će vremenom postati simbol, ali i sastavni deo pop kulture.

Prvobitan natpis glasio je Hollywoodland i kao takav postojao je skoro četvrt veka, da bi se u jednom momentu odrekao nastavka land.

Hugh Hefner saves Hollywood (sign)

Krajem sedamdesetih, kada je već uveliko stajalo samo Hollywood, skoro pola slova bilo je oštećeno i zanemareno. Tu uskače niko drugi nego Hugh Hefner i javno se obavezuje da će restaurirati gotovo najpoznatiji znak na svetu, istovremeno simbol zlatnog doba Holivuda.

Njegovo obećanje je ispunjeno 1978. godine kada je devet donatora rešilo da spasi zaštitni znak grada anđela. Nova slova pravljena su od metala i čelika, tako da su postala otporna na razne vremenske uslove (iako je Kalifornija pretežno poznata po lepom vremenu).

Smešten u Griffith parku blizu istoimene opservatorije (hint* La La Land), Hollywood znak je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija. Hiljade turista dnevno obilazi ovaj deo Los Anđelesa kako bi uhvatili što bolji kadar sa belim slovima u pozadini. Takođe, poznate su i hiking ture u ovom kraju grada.

Pored La La Land-a, jedan deo istorije holivudske industrije opisuje i film Once upon a time in Hollywood. Nešto raniji period sjajno je opisan i u blokbasteru Babylon. U gradu palmi, neostvarenih ljubavi i uloga jedna stvar prkosi vremenu, i to već stotu godinu zaredom.

Happy birthday Hollywood sign.

Foto: Profimedia; Instagram

Učitati još
Zatvori