Kim Jones napustio Fendi – da li preuzima potpuno vođstvo u Dioru?
Kim Jones napustio Fendi – da li preuzima potpuno vođstvo u Dioru?

Kim Jones napustio Fendi – da li
preuzima potpuno vođstvo u Dioru?

2024. kao godina (modne) promene


Iza svakog capital F stoji capital B.

Gledavši Fendi reviju za Proleće/Leto 2025, nismo ni slutili da će ovo biti poslednja kolekcija kreirana od strane britanskog dizajnera Kima Jonesa, koji se nalazio na mestu art direktora pojedinih odseka kuće od 2020. godine. Nakon smrti čuvenog Karla Lagerfelda, koji je istovremeno vodio CHANEL i Fendi, Kim Jones izabran je za direktora Haute couture, ready-to-wear i fur kolekcija ženskog odeljka. U Fendi porodici, Jones kreirao je odevne komade koje žene žele da kupe i svakodnevno nose. Sličnu viziju koju je Kim Jones negovao u Fendi brendu, sada praktikuje Sabato De Sarno u Gucciju.

No, ova breaking vest samo je još jedna u nizu onih koje poentiraju da se u modnoj industriji trenutno igraju žmurke. Sarah Burton otišla je u Givenchy, Hedi Slimane je out iz Celine brenda, CHANEL još uvek nema kreativnog direktora, svi se čude na Alessandrov Valentino, a Piccioli bi sada mogao da ode u Fendi. Modno more je uzburkano, a ovu buru kreirali su kreativni direktori i njihovi ugovori koji uskoro ističu. Ne zaboravite, iza glamuroznih krpica i trendi komada koje pasionirano izučavamo i nosimo, stoji nemilosrdan business. Gallianov ugovor u Margieli se bliži kraju, Jonathan u Loewe brendu posluje već deset godina a ovoj priči koja kreativnu modnih umova pretvara u vrtoglave brojke, nema kraja. Te se pitamo – gde nastavlja Kim Jones?

FENDI FW 24
FENDI FW 24

Kim Jones & Fendi


Modni raskidi neretko nam padaju teže nego oni iz entertainment industrije. Raskid nekog celebrity para možemo da prebolimo. A ovi modni ostaju bolna tačka doveka. Kada je Kim Jones došao u rimski brend 2020. veoma jasno iskomunicirao je svoju viziju. Želeo je da proizvodi odeću koja će se kupovati, i biti najbolji prijatelj svake žene. A to je i uspeo. Ako nas pitate, Kim Jones bio je savršen fit za Fendi. Ukazao je poštovanje porodici koja ga drži i ženama koje u toj kući i dalje posluju. Te su mu baš one bile muze.

Njegove reference na Karlov rad bile su pristne u gotovo svakoj kolekciji, i savršeno je uspeo da upgrade-uje kultne modele. Fendi kampanje su bile fantastične tokom njegovog vođstva, odeća se dobro prodavala. Kim pokrenuo je Fendi Casa business, uradio kolaborativnu kolekciju sa Versace brendom, prezentovao Tiffany & Co Baguette torbu i more noviteta. Šta je još Fendi želeo za ove četri godine?

Budimo iskreni, četri godine poslovanja u sklopu etikete, na mestu art direktora, nije malo ali ni mnogo. Na ovim pozicijama se ostaje i po deset godina, te je jasno da postoje faktori koji su uticali na ovaj rascep. Kim Jones je razumeo svaki delić DNK Fendia, a mnogi tvrde da će na njegovo mesto doći Pier Paolo Piccioli, bivši kreativni direktor Valentina.

FENDI FW 24
FENDI FW 24
FENDI FW 24
FENDI FW 24

Dior je i dalje na ljubavnoj mapi


Good news is – Kim Jones nastavlja da radi u Dior brendu, kao art direktor svih muških kolekcija. Maria Grazia Chiuri definitivno nije favorit modne zajednice, iako se njeni komadi i te kako prodaju. Te se nadamo da će, ukoliko se Galliano ne vrati svom modnom domu, kompletno vođstvo Diora preuzeti Kim Jones.

Do tada, pod znakom upitnika nalaze se mnoge pozicije, a jedna od njih je i ona u Fendiu na čijem je čelu do sada bio Kim Jones.

FENDI SS 25

Foto: Launchmetrics/spotlight

Učitati još
Zatvori