Marc Jacobs Fall 2024 kolekcija nas je zapitala – da li je Jean Paul Gaultier bio inspiracija?
Marc Jacobs Fall 2024 kolekcija nas je zapitala – da li je Jean Paul Gaultier bio inspiracija?

Marc Jacobs Fall 2024 kolekcija nas je zapitala – da li je Jean Paul Gaultier bio inspiracija?

Ovogodišnja Nedelja visoke modeu Parizu priredila nam je mnoštvo iznanađenja. Od Alexisa Stonea koji se pojavio na Balenciaga reviji kostimiran u lik najhladnije žene u modnoj industriji, Mirande Presley, do Schiaparelli revije koja nas je (modno) zagrejala. Naravno, moramo poentirati i izvrsnog Gaultiera kao i odu sportu koju je prezentovao Thom Browne. U samom jeku Haute couture sage, Bella Hadid postala je Saint Laurent devojka. A uz sve ove modne alarme, sada svedočimo i Fall 2024 kolekciji pod Marc Jacobs potpisom.

Naravno, u svom zasebnom i glamuroznom terminu, daleko od buke i uzrujanosti konkurentnih modnih kuća Marc Jacobs prezentovao je Fall 2024 kolekciju. Te donosimo deep dive pomenute kolekcije koja nas je naterala na razmišaljnje o već postojećim siluetama poznate francuske modne kuće.

Previously with Marc Jacobs


Pri pomenu Marc Jacobsa, jedna od prvih asocijacija definitivno je činjenica da svoje revije prezentuje u terminima koji bojkotuju zvanični kalendar Nedelja mode širom sveta. Iako smo željno isčekivali Fall 2024 kolekciju, u samoj žiži modnih dešavanja i dalj se nalazi ikonična kolaboracija koju je ameriički dizajner povratio svom brendu. Nešto više od dve decenije kasnije, povodom četrdesetog rođendana Tote Bag torbe, Marc je svom brendu pružio takozvanu Graffiti kolaboraciju. Istu je dizajnirao 2000-tih godina u tok svoje Louis Vuitton ere, na mestu kreativnog direktora pomenute etikete. Stephen Sprouse još jednom našao se u ulozi gostujućeg dizajnera, a Grafitti Tote Bag na wishlist-i mnogih.

 

Fall 2024 said – Cone bra 


Fall 2024 kolekcija svojim siluetama donekle je i objasnila couture pojam. Marc Jacobs, kao i njegove personalne stilske igre, oduvek su bile jedna od prvih asocijacija na chic. U razgovorima sa Pharellom Williamsom, Marc istakao je kako misli da se pojam chic-a donekle izgubio u vremenu u kom danas živimo. Međutim, čini se da svojim ličnim stilom demantuje ovaj iskaz.

Bilo kako bilo, narativ nove Fall 2024 kolekcije sprovele su nešto glamuroznije siluete zagovarajući pomenuti, u jednu ruku i izgubljeni, modni narativ. Čuveni Cone bra kao i cipele koje su dizale zelenu zastavicu nešto oštrijim i smelijim siluetama, na trenutak dovele su nas u pitanje – da li je Jean Paul Gaultier, zajedno sa Simone Rochaom, bio inspiracija pomenute kolekcije. Iako su brojne spone sa modelima i krojevima ovih kolekcija i više nego očite, ipak se na finalnoj etiketi nalazi isključivo potpis američkog dizajnera.

Playfull siluete vibrantnih boja kao i dominacija tufni predstavljale su X faktor pomenute kolekcije. S druge strane, nešto brže naočare zagovarale su street style. Dok nas celokupne modne kompozicije pozivaju na glamurozan ples i zabavu.

Ako se Marc Jacobs pita, jesen će biti obojena u nešto vibrantnije tonove i koketniju kolor paletu. Dok ćemo pomenuti period provesti u izrazito visokim potpeticama, sa platforomom naravno.

Foto: Marc Jacobs / Instagram: @marcjacobs /

Učitati još
Zatvori