McQueen Proleće/Leto 2025: Povratak u devedesete i Alexanderovu viziju
McQueen Proleće/Leto 2025: Povratak u devedesete i Alexanderovu viziju

McQueen Proleće/Leto 2025: Povratak u
devedesete i Alexanderovu viziju

Iako je Nedelja mode u Londonu poručila – Brits do it better – Pariz uz pomoć McQueena, na trenutak nas vraća u pretežno kišnu metropolu. Činjenicu da je britanska etiketa uklonila ime svog osnivača jeste jedna od onih koje definitivno nećemo preboleti, te ukoliko nas pitate, pomenuti brend i dalje možete oslovljavati sa Alexander McQueen, ili bolje reći samo – Lee.

Nedelja mode u Parizu do sada prezentovala je nezaboravne ali i dosadne revije koje su se svakako našle na našem modnom radaru. A dok mnogi serviraju svoju viziju za Proleće/Leto 2025 Seán McGirr novom kolekcijom vratio nas je u 1994. godinu, selektovajući kolekciju pod nazivom Banshee kao svoju zvezdu vodilju. Ako nešto preferiramo, to je McQueen arhiva, a evo kako je irski dizajner istu prezentovao kroz svoju prizmu.

Back to 1994.


Odu mitološkim bićima, sponi ethereal krojeva i oštrih silueta, Lee prezentovao je pre tri decenije, kolekcijom Banshee. Britanac, te 1994. godine, kao svoju glavnu ispiraciju selektovao je irsko mitsko biće, po kom je kolekcija i dobila ime. Babaroga u domaćim bajkama, na neki način bila je Banshee u Irskoj.

Karneri, romantika iz McQueen ugla, londonski tailoring ali i ikonična crna see trough haljina sa otvorenim leđima, obeležili su pomenutu reviju. Celokupna kolekcija u sebi posedovala je McQueen DNK prezentovan kroz prizmu mladog dizajnera. Kolekcija bila je, malo je reći, fantastična, a ista održana je u sklopu École des Beaux-Arts, u Parizu. Kreacija koja je zatvorila reviju, srebrni komplet sa kapuljačom, činila je direktnu poveznicu sa pomenutim mitološkim bićem.

Sve od haljina, sakoa sa duplim kopčanjem uparenih sa elegantnim košuljama, da po setova, našlo se na našoj listi želja. A upečatljivi aksesoari predstavljali su imperativ kolekcije.

Glamorous platforms & makeup looks


Nakon što smo apsolutno svi poludeli za Hoof Boot modelom, McGirr rekao je – platforms only baby. Glamurozne platforme prezentovane u sklopu nove kolekcije, definitivno su najavile svoj povratak.

S druge strane, makeup look-ovi ostavili su utisak, kako su modeli šetali sa upečatljivim pak tankim ajlajnerom, koji smo pokušali da rekreiramo samo par minuta nakon prezentovanja revije.

Nova kolekcija za Proleće/Leto definitivno je bila oda kreacijama koje je Lee potpisao 1994. godine. Stoga, jasno je da pravcu koji servira McGirr dajemo zelenu (arhivsku) zastavicu.

Foto: Instagram /  @alexandermcqueen /

Učitati još
Zatvori