„Superfine: Tailoring Black Style“ – sve što treba da znate o Met Gali 2025
„Superfine: Tailoring Black Style“ – sve što treba da znate o Met Gali 2025

„Superfine: Tailoring Black Style“ – sve što treba da znate o Met Gali 2025

Još uvek nije prvi ponedeljak u maju, a pola godine pre istog saznali smo i glavnu temu koja će inspirisati i sam dress code večeri. Prošle godine, Met Gala nas je izložbom Sleeping Beauties i dress code-om The Garden of Time podsetila na arhivu fantastičnog Galliana, McQueena i mnogih drugih dizajnera. Fokus je bio na zaboravljenoj modi i kreacijama koje su nestale u duboki san, ali i ostavile neizbrisiv trag na modnu industriju u celosti.

Međutim, Met Gala nas ovog puta vraća vekovima unazad uz tematiku Superfine: Tailoring Black Style. 18. vek i oblačenje takozvanih Black Dandy pojedinaca, bila je inspiracija najvažnijeg modnog događaja godine. Međutim, pomenuti stil odevanja ni malo nije stran šarenolikom tepihu Met Gale, s obzirom na to da smo od samog početka ove manifestacije imali priliku da vidimo poznate ličnosti u kreacijama koje na neki, možda i nepromišljeni, način neguju ovu estetiku. Stoga, hajde malo dublje da zavirimo u značenje pomenutog modnog pravca, kao i u izbor co-chairs zvezda koje će značajno doprineti pomenutoj večeri.

PROFIMEDIA

Superfine: Tailoring Black Style


Naime, inspiraciju za tematiku sledeće Met Gale Costume Institute The Metropolitan muzeja našao je u književnom delu spisateljice Monice L. Miller, Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity. Tokom 18. veka, kada je robovlasništvo uzimalo primat, pripadnici crnačke kulture tražili su svoj beg od tragične sudbine. Želeći da povrate deo svog identiteta ali i integriteta, pripadnici ove kulture odlučili su da postanu zaljubljenici u modu, i voljno budu njeni robovi. Kroz oblačenje u autentičnu vrstu tailoring-a, ovi pojedinci ponovno pronalazili su svoje ja. Tim traganjem za novim identitetom i sudbinom koju ne možemo promeniti, nastao je pojam Black Dandy. Ovi pojedinci bili su pripadnici crnačke kulture, koji su svojim odevnim kombinacijama upućivali snažnu poruku tadašnjim robovlasnicima.

Pomenuta tematika takođe poentira činjenicu da hip-hop kultura nije jedini modni izraz koji vezujemo za pripadnike pomenute kulture. Već da isti poseduju mnogo dublju istoriju u svom modnom dosijeu. Upečatljiva odela koja su bila vezivana za pripadnike ove kulture, prvog ponedeljka u maju ugledaće svetlost dana.

Co-chairs


Kada su u pitanju co-chairs zvezde, prošle godine to su bili Jennifer Lopez, Bad Bunny, Zendaya i Chris Hemsworth. Ove godine u fokusu se nalaze A$AP Rocky, Pharrell Williams, Lewis Hamilton, Colman Domingo i Anna Wintour. LeBron James dobio je ulogu honorary co-chair-a.

Jasno je, dress code će definitivno u fokus staviti korene crnačke kulture. Na glamuroznom tepihu Met Gale imaćemo priliku da vidimo mnoštvo upečatljivih odela, savršenog tailoring-a ali i dominaciju kreacija američkih dizajnera i generalno modnih kuća koje u fokus stavljaju crnačku kulturu.

AWGE SS 25
LOUIS VUITTON FW 24
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Foto: Launchmetrics/spotlight / Profimedia / Instagram / @ira__aldridge

Učitati još
Zatvori